Trzoda chlewna
RSS-
21-11-2015,9:00
Zużycie paszy przez świnie mniejsze dzięki selekcji genomowej?
Pasza stanowi największy koszt produkcji trzody chlewnej. Dlatego hodowcy nieustannie dążą do ograniczenia jej zużycia na 1 kg przyrostu masy ciała zwierząt. Okazuje się również, że parametr ten jest także ważnym narzędziem dla firm genetycznych. -
20-11-2015,15:10
Tuczniki będą przebywać w nowej chlewni. Budowa obiektu trwała trzy lata
1500 tuczników będzie przebywać w nowej tuczarni. Obiekt ma 90 metrów długości i 16 m szerokości. Z zewnątrz został pokryty poliuretanowymi płytami warstwowymi. Kojce zostały wyposażone w tubomaty i poidła smoczkowe. -
19-11-2015,20:00
Wirus PED jest nadal problemem amerykańskich ferm świń
Wirus PED nie pozwala o sobie zapominać amerykańskim hodowcom trzody chlewnej. Jak donosi portal Pig Progress mimo spadku zakażonych sztuk o 44 proc. w stosunku do ubiegłego roku nadal stanowi on poważne zagrożenie. -
19-11-2015,8:25
Wieprzowina znów najbardziej taniała
Komisja Europejska podała najnowsze dane dotyczące rynku mięsa we Wspólnocie i na światowych rynkach. Najbardziej w dół ponownie poleciały stawki za wieprzowinę. -
17-11-2015,10:45
Producentom trzody chlewnej nie sprzyja sytuacja na rynku
Z powodu letnich upałów wydłużył się proces tuczenia części zwierząt, a z kolei niskie jesienne temperatury przyspieszyły proces przybierania zwierząt na wadze. Więcej więcej surowca trafia więc obecnie na rynek. -
16-11-2015,14:40
Spadnie pogłowie świń, wieprzowina podrożeje
Eksperci oceniają, że w związku z możliwym wzrostem cen zbóż i pasz po mniejszych zbiorach i ewentualnym zawężeniem relacji cen trzody do cen zbóż i pasz, pogłowie trzody może w najlepszym wypadku wynieść w grudniu 2015 r. około 11 mln sztuk.