Inne
RSS-
22-04-2016,8:45
Przez 12 lat mięso w Polsce podrożało o 35 procent
Od wejścia Polski do UE 1 maja 2004 roku ceny detaliczne mięsa i jego przetworów wzrosły w naszym kraju o 35 proc., czyli więcej niż przeciętnie w UE. To jednak mniej niż w większości nowych członków Wspólnoty. -
18-04-2016,10:45
Strzeżmy się przed botulizmem. Ta choroba może zabić
Serwis prewencyjny Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego informuje, że do zachorowania na botulizm dochodzi w wyniku spożycia żywności czy paszy zanieczyszczonej przez Clostridum botulinum i/lub toksyny botulinowe produkowane przez bakterie. -
04-04-2016,11:35
Europarlament zaostrzył prawodawstwo dla pasz leczniczych
Po raz pierwszy Komisja Europejska zaproponowała zmiany mające na celu anulowanie i zastąpienie rozporządzenia EEC/167/90 na temat wytwarzania, umieszczania na rynku i użycia pasz leczniczych we wrześniu 2014 roku. -
24-03-2016,12:15
Jagnięcina z Podhala trafi na wielkanocne stoły we Włoszech
Za kilogram podhalańskiej jagnięciny pierwszej klasy Włosi płacili 10,06 zł, za drugą klasę 9,05 zł, a za trzecią 8,05 zł. Ceny skupu były takie same, jak przed rokiem. -
22-03-2016,12:25
Rejestracja chłodni on-line
Centralny Rejestr Operatora służy do rejestracji chłodni, klimatyzacji i pomp ciepła zawierającego powyżej 3 kg czynnika chłodzącego. Natomiast w Bazie Danych ze Sprawozdań rejestrują się firmy serwisujące takie urządzenia. -
22-03-2016,10:40
Produkcja mięsa nie będzie już tak szybko rosła
Wytwórczość mięsa w krajach UE będzie napędzać produkcja drobiu. Według prognoz Komisji Europejskiej w 2016 roku wyniesie 14 mln ton i będzie o 1,7 proc. wyższa niż przed rokiem