Przez 12 lat mięso w Polsce podrożało o 35 procent

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
22-04-2016,8:45 Aktualizacja: 22-04-2016,9:23
A A A

Według najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego w marcu ceny detaliczne produktów mięsnych wzrosły w Polsce o 0,1 proc., czyli mniej niż stawki żywności i napojów bezalkoholowych.

Mięso ogółem podrożało przede wszystkim z powodu wyższych cen mięsa surowego (0,4 proc.) bowiem wędliny i pozostałe przetwory potaniały o 0,1 proc. - informują analitycy BGŻ BNP Paribas. Z mięsa surowego najbardziej (o 1,4 proc.) w górę poszły ceny drobiu. Wołowina była droższa o 0,1 proc., a wieprzowina o 0,3 proc.

handel mięsem, wołowina, wieprzowina, drób

Polski handel mięsem na plusie

W 2015 r. saldo wymiany handlowej mięsem (czerwonym i drobiowym) oraz podrobami, żywcem, a także przetworami mięsnymi, tłuszczami i mączkami zwierzęcymi było dodatnie i wyniosło 2 miliardy 796 milionów euro. Bilans w handlu mięsem czerwonym...

Ceny detaliczne produktów mięsnych w minionym miesiącu były o 1,9 proc. niższe od notowanych w analogicznym czasem przed rokiem, podczas gdy przeciętne stawki żywności i napojów bezalkoholowych... zwiększyły się o 0,9 proc.

To efekt tańszego o 1,9 proc. mięsa surowego, a szczególnie wieprzowiny, która potaniała aż o 3,9 proc. Ceny drobiu spadły o 1,6 proc., a wołowiny wzrosły o 0,4 proc. Wędliny i pozostałe przetwory mięsne były natomiast tańsze o 1,3 proc.

Z kolei w Unii Europejskiej - według danych Eurostat - w marcu w porównaniu z lutym ceny artykułów mięsnych obniżyły się o 0,2 proc. Najwyższy spadek odnotowano w Słowenii (1,9 proc.) oraz Austrii i Danii (po 1,5 proc.). Artykuły mięsne najbardziej podrożały z kolei na Cyprze (0,7 proc.), w Estonii i Luksemburgu (po 0,6 proc.).

Taniejące produkty mięsne w UE to wynik zarówno dużej podaży mięsa wieprzowego i problemów z jego eksportem poza granice Wspólnoty ze względu na ASF oraz większej produkcji drobiu napędzanej niższymi cenami pasz.

Od wejścia Polski do UE 1 maja 2004 roku ceny detaliczne mięsa i jego przetworów wzrosły u nas o 35 proc., czyli więcej niż przeciętnie w UE. To jednak mniej niż w większości nowych członków Wspólnoty.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA