Rynek mleka ma się dobrze, ale są też zagrożenia

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
06-02-2025,15:10 Aktualizacja: 06-02-2025,15:14
A A A

Ceny mleka od sierpnia rosną i są na dobrym poziomie. Produkcja surowca również jest w Polsce wyższa, niż w Unii Europejskiej.

Na rynku mleka 2024 rok zaczął się ciężko, ale wraz z nadejściem wiosny sytuacja zaczęła się poprawiać.

– Polska w 2024 roku na tle całej Unii Europejskiej stanowiła wyjątek. We Wspólnocie produkcja mleka zmalała o blisko 2%, podczas gdy u nas wzrosła o niemal 5%. Nasi hodowcy i spółdzielnie mleczarskie dobrze więc wykorzystali swoją szansę – komentuje Martin Ziaja, prezes Opolskiego Związku Hodowców Bydła (OZHB), członek zarządu Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka oraz hodowca bydła mlecznego.

Narodowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, PFHBiPM, Leszek Hądzlik, pryszczyca, BTV, krowy mleczne, jałówki, wystawy bydła

Hodowcy bydła nie chcą wystaw. Obawiają się pryszczycy i BTV

Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka podjęła konsultacje społeczne dotyczące udziału hodowców w wystawach bydła. Hodowcy bydła i producenci mleka są zaniepokojeni sytuacją epizootyczną w Europie, a w...

Cena mleka w sierpniu przekroczyła 2 zł za litr i z każdym miesiącem rosła. W listopadzie wynosiła ona już 2,3 zł za litr, a w grudniu, po doliczeniu świątecznych premii niemal 2,6 zł. Do tego koniec roku przyniósł szybujące notowania masła.

– Zaczęliśmy mówić o maśle, jako o produkcie luksusowym i bardzo dobrze. Takim ono właśnie jest. Jego wysokie ceny wzięły się z kilku powodów – mówi Ziaja.

Przede wszystkim mleczarnie już od jakiegoś czasu stawiają głównie na białko, a nie na tłuszcz, bo tego oczekuje klient, zwłaszcza ten młodszy.

Po drugie większym zainteresowaniem konsumentów cieszą się tłuszcze, które nie zostały zużyte w produkcji, np. serów i są one zagospodarowywane w formie śmietany.

Po trzecie sam proces produkcji masła jest drogi z uwagi na przestarzałą technologię i dopiero przy jego wyższych cenach staje się opłacalny.

choroba niebieskiego języka, bydło mleczne, bydło mięsne, BTV-3, domowe przeżuwacze,kuczmany, mięso, mleko,

Hodowcy boją się problemów z przemieszczaniem zwierząt w związku z BTV

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Kolnie poinformował o obostrzeniach w związku chorobą niebieskiego języka obejmujących gminy Kolno i Turośl. Jego komunikat otrzymaliśmy od czytelnika naszego portalu. Hodowcy z komunikatu PLW dowiedzieli się, że...

– Nie bez znaczenia są też nawyki żywieniowe społeczeństwa. Kiedy kilka lat temu głośno zrobiło się o tym, że tłuszcze roślinne nie są tak zdrowe, jak było to prezentowane przez pewne lobby, wielu konsumentów wróciło do masła. Podobną sytuację, ale na mniejszą skalę, możemy obserwować obecnie – mówi Martin Ziaja.

Hodowca zauważa jednak, że w tym generalnie dobrym okresie dla mleczarstwa są też pewne zagrożenia. Należą do nich brak branży mleczarskiej w tzw. infrastruktury krytycznej.

– Cały czas oczekujemy, że sektor rolno-spożywczy, w tym mleczarski, zostanie potraktowany jako element zabezpieczenia bezpieczeństwa żywnościowego kraju – mówi Ziaja i dodaje:

– Kolejnym są nowe regulacje opakowaniowe. Długo walczyliśmy o wyłączenie opakowań po mleku z systemu kaucyjnego. Sprawa zakończyła się szczęśliwie dla branży, ale zagrożenie wciąż pozostaje.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" 

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)





 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA