Jagnięcina z Podhala trafi na wielkanocne stoły we Włoszech
Przedświąteczny podhalański skup jagniąt, które pojechały do Włoch, hodowcy oceniają w tym roku jako dobry. Włosi kupili prawie 12,5 tys. zwierząt o wadze 182 tony za 1 mln 850 tys. zł - powiedział Jan Janczy, dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu.
Ceny skupu jagniąt były takie same, jak w ubiegłym roku, ale hodowcy sprzedali prawie o 2,5 tys. sztuk więcej. Za kilogram jagnięciny pierwszej klasy Włosi płacili 10,06 zł, za drugą klasę 9,05 zł, a za trzecią 8,05 zł. Mięso pierwszej klasy pochodzi ze zwierząt o wadze 10-14 kg, drugiej 15-18 kg, zaś trzeciej 19-25 kg.
Podhalańska jagnięcina w cenie
- Skup był udany co do ilości, bo każdy hodowca mógł sprzedać wszystkie jagnięta. Zostały tylko sztuki, które nie osiągnęły minimalnej wagi. Biorąc pod uwagę recesję we Włoszech, to skup należy zaliczyć do udanych - podkreślił Janczy. - Pieniądze ze sprzedaży jagniąt zostają na Podhalu i będą kołem zamachowym gospodarki na tym terenie - dodał.
Święta Wielkanocne w tym roku przypadają stosunkowo wcześnie, dlatego nie wszystkie jagnięta osiągnęły minimalną wagę. Szef RZHOiK zaznaczył, że tegoroczna jagnięcina charakteryzuje się wyjątkowo dobrą jakością, a to z uwagi na poprzedni rok, który obfitował w bardzo dobrą jakość zebranego siana. - Karma dla owczych matek przekłada się na jakość mleka, a to z kolei na jagnięta - wyjaśnił.
Włosi szczególnie cenią jagnięcinę z Podhala, którą skupują od 1985 r. Jeszcze w latach 80. na Podhalu hodowano około 5 mln owiec, a obecnie zaledwie 50 tys. sztuk. konkurencją dla hodowców owiec z Podhala są Rumuni, zwłaszcza po wejściu tego kraju do UE. Hodują oni podobną rasę owiec, która również jest ceniona przez włoskich konsumentów.
Jagnięcina podhalańska jest od 2012 r. wpisana na listę produktów regionalnych chronionych w całej Unii Europejskiej. Do jej produkcji wykorzystuje się jagnięta rasy polska owca górska oraz cakiel - pierwotnej rasy owcy górskiej. Jagnięta tych ras są chowane przy matkach, a tradycyjny sposób hodowli jest niezmieniony od wieków. Wpływ na jej smak ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec.