Drób
RSS-
09-05-2016,20:00
Jajka w diecie Brytyjczyków
Konsumpcja jaj w Wielkiej Brytanie wzrosła ostatnio o 4%. Wzrost zainteresowania tym produktem obserwowany jest od 2014 roku. W dodatku raport ACMSF, instytucji zajmującej się bezpieczeństwem żywności, wskazał, że jajka to bardzo bezpieczny element diety. -
05-05-2016,12:40
Polska zwiększa udział w eksporcie unijnego drobiu
Najwięcej drobiu wyekspediowały poza ugrupowanie Holandia, Francja i Polska. Nasz udział w unijnym wywozie wyniósł 14 proc., a przez rok dostawy zwiększyły się o 12 proc. -
17-04-2016,12:00
Spożycie drobiu będzie coraz większe
W 2015 r., spadek cen detalicznych drobiu spowodował, że ten gatunek mięso nadal był konkurencyjny cenowo w stosunku do mięsa czerwonego, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji. -
30-03-2016,15:15
Polska ponownie największym producentem drobiu
Ekspansji produkcji mięsa drobiowego w krajach Unii Europejskiej sprzyjały przed rokiem relatywnie niskie ceny pasz, dzięki kolejnym korzystnym zbiorom na świecie. -
23-03-2016,10:45
Brojlery kurcząt coraz tańsze
W lutym ceny brojlerów kurcząt spadły w 10 państwach członkowskich Unii Europejskiej - przede wszystkim we Włoszech. W 12 krajach kurczęta natomiast podrożały - najbardziej w Estonii. -
22-03-2016,14:35
Polscy eksporterzy drobiu mogą być zadowoleni
Największymi odbiorcami polskiego mięsa i przetworów z drobiu były w minionym roku tradycyjnie państwa Unii Europejskiej, a wśród nich dominowały Niemcy, Wielka Brytania, Francja, Czechy i Holandia.