Produkcja i eksport drobiu będą rosły

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
29-07-2016,15:30 Aktualizacja: 29-07-2016,15:53
A A A

Eksperci Agencji Rynku Rolnego przewidują spory wzrost produkcji i przy tym większy eksport mięsa drobiowego w tym roku.

Jak podaje ARR w okresie styczeń - maj 2016 roku skup żywca drobiowego był o 23 proc. większy niż przed rokiem, co świadczy o utrzymaniu wysokiej dynamiki wzrostu produkcji.

Eksperci ARR oceniają, że w drugiej połowie roku tempo wzrostu produkcji może ulec osłabieniu.

drób, eksport, eksport mięsa, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie

Drób to polska specjalność. Eksportujemy na cały świat

Branża drobiarska w Polsce jest coraz bardziej uzależniona od sprzedaży zagranicznej - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie. "Sprzedaż zagraniczna była nadal głównym czynnikiem sprawczym...
Przewidują oni jednak, że w całym 2016 r. produkcja żywca drobiowego w Polsce wzrośnie o 11 proc. do 3,1 mln ton.

Eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych w 2015 roku wyniósł 1,03 mln ton i był o 18 proc. większy niż w poprzednim roku.

Krajowe mięso drobiowe znajdowało nabywców głównie w krajach UE - zwłaszcza w Niemczech, Wielkiej Brytanii oraz we Francji i w Czechach.

W okresie od stycznia do maja 2016 r. z Polski wyeksportowano 457 tys. ton, o 12 proc. więcej niż przed rokiem.

Eksperci przewidują, że w tym roku eksport drobiu wzrośnie do 1,15 mln ton.

"Przesłankami do prognozowania wzrostu eksportu są przewaga cenowa polskiego drobiu na rynku unijnym, przewidywany wzrost konsumpcji drobiu w UE oraz rozwój unijnego eksportu drobiu stymulowany rosnącą konsumpcją globalną" - pisze ARR.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA