Produkcja i eksport drobiu będą rosły
Eksperci Agencji Rynku Rolnego przewidują spory wzrost produkcji i przy tym większy eksport mięsa drobiowego w tym roku.
Jak podaje ARR w okresie styczeń - maj 2016 roku skup żywca drobiowego był o 23 proc. większy niż przed rokiem, co świadczy o utrzymaniu wysokiej dynamiki wzrostu produkcji.
Eksperci ARR oceniają, że w drugiej połowie roku tempo wzrostu produkcji może ulec osłabieniu.
Drób to polska specjalność. Eksportujemy na cały świat
Eksport żywca, mięsa i przetworów drobiowych w 2015 roku wyniósł 1,03 mln ton i był o 18 proc. większy niż w poprzednim roku.
Krajowe mięso drobiowe znajdowało nabywców głównie w krajach UE - zwłaszcza w Niemczech, Wielkiej Brytanii oraz we Francji i w Czechach.
W okresie od stycznia do maja 2016 r. z Polski wyeksportowano 457 tys. ton, o 12 proc. więcej niż przed rokiem.
Eksperci przewidują, że w tym roku eksport drobiu wzrośnie do 1,15 mln ton.
"Przesłankami do prognozowania wzrostu eksportu są przewaga cenowa polskiego drobiu na rynku unijnym, przewidywany wzrost konsumpcji drobiu w UE oraz rozwój unijnego eksportu drobiu stymulowany rosnącą konsumpcją globalną" - pisze ARR.