Drób
RSS-
21-06-2016,10:30
Eksport napędza branżę drobiarską
Produkcja przemysłowa mięsa drobiowego w dużych zakładach zwiększyła się w pierwszych czterech miesiącach tego roku o ok. 121 tys. ton, czyli o prawie 18 proc. w porównaniu z analogicznym okresem w poprzednim roku. -
17-06-2016,14:10
Produkcja drobiu rośnie wolniej niż w ostatniej dekadzie
FAO przewiduje wzrosty produkcji drobiu w USA, Brazylii, UE, Indiach, Rosji, Argentynie, Meksyku i Kanadzie. Rosnący popyt oraz utrzymujące się niskie ceny pasz sprzyjają bowiem coraz wyższej wytwórczości. -
16-06-2016,9:05
Do Chin trafi więcej polskiego drobiu
W ubiegłbym roku wywieziono z Polski łącznie ok. 840 tys. ton mięsa i podrobów z drobiu, czyli o 18 proc. więcej niż rok wcześniej. Wartość eksportu wzrosła o 20 proc. i wyniosła 1,638 mld euro. Polski drób głównie trafiał na rynki unijne. -
13-06-2016,13:45
Brojlery kurcząt w maju podrożały
Majowy wzrost cen kurcząt w Unii jest następstwem wzmożonego popytu, zarówno wewnętrznego, jak i eksportowego. W pierwszym kwartale br. Wspólnota wyeksportowała do krajów trzecich ok. 300 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów z kurcząt. -
03-06-2016,14:20
Co drugi kurczak czy indyk z Polski trafia na zagraniczny rynek
Polska liderem branży drobiarskiej w Unii Europejskiej. Na koniec ubiegłego roku odnotowaliśmy wzrost produkcji o 10 proc. w stosunku do 2014 r., osiągając rekordowy wynik w tym zakresie na poziomie 2 159 tysięcy ton. -
01-06-2016,10:50
Eksport unijnego drobiu ciągle rośnie. Polska jednym z liderów
Największe ilości drobiu w pierwszym kwartale br. wyekspediowały poza ugrupowanie Holandia, Francja i Polska. Nasz udział w wywozie wyniósł 14 proc., a przez rok dostawy zwiększyły się o 17 proc.