Temat dotyczący ketozy krów zostanie szczegółowo omówiony podczas konferencji z cyklu Nauka – Praktyce, która odbędzie się 9-10 marca 2023 r. Jej organizatorem jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt.
Krowy o zbyt dobrej kondycji są znacznie bardziej narażone na wystąpienie ketozy. Foto_Remigiusz Kryszewski
Problemy z ketozą zazwyczaj występują w krótkim okresie po wycieleniu krów i są związane z ujemnym bilansem energetycznym. Schorzenie to częściej dotyka krów zbytnio otłuszczonych oraz jest wykrywane w mniejszych stadach.
Ketoza jest konsekwencją zaburzeń metabolizmu energetycznego, do którego z reguły dochodzi w okresie okołoporodowym.
Choroba ta prowadzi do pogorszenie parametrów rozrodu, obniżenia wydajność mleka, zwiększa ryzyko przemieszczenia trawieńca i wczesnego brakowania krów oraz powstania zapalenia wymienia lub macicy.
Populacja krów będąca pod oceną użytkowości mlecznej w 2022 roku charakteryzowała się wzrostem przeciętnej ilości i jakości produkowanego mleka. Ocena w 2022 roku prowadzona była w 18 066 stadach i obejmowała przeciętnie 803 530 krów...
Jej pierwotna postać jest ściśle związana z okresem największego ujemnego bilansu energetycznego, który może wystąpić w ciągu pierwszych dwóch miesięcy po porodzie.
Z kolei postać wtórna ketozy towarzyszy chorobom przebiegającym ze spadkiem apetytu np. w przypadku przemieszczenia trawieńca. Jest ona obserwowana głównie w początkowym okresie laktacji, a rzadziej w okresie przedporodowym.
Na ketozę szczególnie są narażone krowy zbyt otłuszczone, u których po porodzie dochodzi do szybkiego spalania tkanki tłuszczowej.
Leczenie tej choroby najczęściej polega na dożwaczowych wlewach gliceryny lub glikolu propylenowego oraz dożylnym podawaniu glukozy.
Więcej o ketozie będzie można dowiedzieć się podczas Konferencja z cyklu Nauka – Praktyce, która odbędzie się 9-10 marca 2023 r., a jej organizatorem jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Katedra Żywienia, Biotechnologii Zwierząt i Rybactwa.
Wykład pt. "Ketoza u krów mlecznych – choroba czy zaburzony status metaboliczny?" zostanie wygłoszony 10 marca.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ