Bydło
RSS-
22-01-2016,8:00
Żywiec wołowy podrożał. Wzrosła liczba ubojów bydła
Eksperci podkreślają, że w pierwszej połowie roku stawki były o 3,2 proc. wyższe niż w ostatnich 6 miesiącach. To przede wszystkim efekt zwiększenia ubojów bydła od lipca. -
21-01-2016,10:50
Handel mięsem oraz żywcem wołowym. Są najnowsze dane
Biorąc pod uwagę ujemny bilans w handlu mięsem wołowym kraje Unii Europejskiej były od stycznia do października 2015 roku importerem netto tego gatunku. -
19-01-2016,8:00
Mleko kontra preparat mlekozastępczy
Stosowanie preparatów mlekozastępczych w żywieniu cieląt jest tańsze od stosowania mleka pełnego. Jednak ważna jest ich jakość oraz poprawne i higieniczne skarmianie. -
18-01-2016,8:15
Konsumpcja wołowiny w Polsce najniższa w Europie
W ciągu trzech kwartałów 2015 roku eksport wołowiny wzrósł o 14 proc. rok do roku. Branża liczy na ożywienie handlu z rynkami azjatyckimi i arabskimi. -
14-01-2016,13:45
Mikotoksyny sprzężone – niebezpieczne dla zdrowia krów
Krowy spożywające pasze zawierające mikotoksyny mogą mieć mniejszą odporność, zaburzenia rozrodu, mniejszą produkcję mleka oraz problemy metaboliczne. -
14-01-2016,11:40
Kwasy tłuszczowe omega-3 ograniczają zamieranie zarodków
Zamieranie zarodków u bydła można graniczyć przez dodatek do paszy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci oleju rybiego, ekstradowanego lnu lub nasion rzepaku.