Zwiększony popyt na wołowinę wpływa na wzrost cen żywca

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
27-01-2025,13:15 Aktualizacja: 27-01-2025,10:26
A A A
Krajowe ceny skupu żywca wołowego wzrosły w ciągu tygodnia o 1%. Podobny trend występuje również w krajach Unii Europejskiej, co jest efektem rosnącego popytu na wołowinę ze strony krajów pozaunijnych.
 
Na rynku krajowym w dniach od 6 do 12 stycznia bydło rzeźne kupowano średnio po 10,79 zł za kg. Cena ta była o 1% wyższa niż w poprzednim tygodniu i przed miesiącem. Żywiec wołowy był jednocześnie o 11% droższy niż przed rokiem. 
 
W krajach Unii Europejskiej zwiększony popyt na asortyment wołowy ze strony krajów pozaunijnych doprowadził do kolejnego wzrostu cen zakupu żywca wołowego. W drugim tygodniu stycznia średnio w krajach Wspólnoty za bydło rzeźne klasy R3 dostawcy uzyskiwali 561,72 euro (około 2368 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
 
Międzynarodowe Forum Wołowiny, bydło mięsne, konferencja, spotkanie branżowe,

Już w styczniu odbędzie się XI Międzynarodowe Forum Wołowiny

Kluczowe wydarzenie dla sektora wołowiny w Polsce i Europie odbędzie się pod koniec stycznia w Warszawie. Międzynarodowe Forum Wołowiny, jak co roku, stworzy okazję do wymiany doświadczeń, nawiązywania nowych kontaktów oraz wspólnego...
Cena ta była o 0.4% wyższa niż tydzień wcześniej oraz odpowiednio o 2% i 14,5% niż przed miesiącem i rokiem. 
 
Żywiec wołowy tej klasy w Polsce skupowano o 3% taniej niż średnio płacono w Unii Europejskiej, osiągając wartość 543,62 euro (około 2292 zł) za 100 kg.
 
Cena uzyskiwana przez krajowych dostawców była niższa niż w Hiszpanii aż o 12%. Wyższe stawki niż w Polsce uzyskiwali również producenci w Niemczech o 6%, w Irlandii o 8% i we Włoszech o 7%. Z kolei we Francji za żywiec wołowy płacono o 6% mniej niż w Polsce. 
 
Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 21,97 zł za kg. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej. Cena ćwierćtusz wołowych była o 7 gr za kg wyższa niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem. 
 

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" 

Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)



 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA