Bydło
RSS-
07-11-2018,11:30
Producenci wołowiny korzystają z rosnącego popytu
Według jesiennych prognoz Komisji Europejskiej, konsumpcja wołowiny na osobę zwiększy się o 1,8 proc. w "starych" krajach Wspólnoty i o 1,3 proc. w "nowych". Spożycie ogółem w UE ma w 2018 r. wzrosnąć o 2,1 proc. -
06-11-2018,10:10
Rośnie eksport wołowiny i cielęciny
Według ekspertów z Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa głównymi odbiorcami naszej wołowiny kraje Unii Europejskiej, m.in. Włochy (53 tys. ton - 20 proc. wolumenu eksportu), Niemcy (34 tys. ton - 13 proc.). -
05-11-2018,16:40
Badanie cielności z mleka. Nowa usługa PFHBiPM
Potwierdzenie cielności krów z prób mleka, to nowa usługa nad, którą pracuje PFHBiPM. Analiza mleka będzie wykonywana w laboratorium w oparciu o testy wykrywające wysoce specyficzne białko ciążowe (PAG). -
04-11-2018,12:00
Susza dotyka największych graczy na rynku mleka
W 2018 produkcja mleka w UE zwiększy się o 0,9 proc. w skali roku. Osiągnięcie takiego wyniku, biorąc pod uwagę dotychczasowe dostawy (+1,5 proc. od stycznia do końca sierpnia) oznacza, że do końca roku unijna produkcja będzie maleć. -
02-11-2018,15:10
Hereford wśród jabłkowych sadów
Hodowlą bydła mięsnego rasy hereford i limousine zajmuje się od 18 lat. Posiada on stado 80 krów i 135 sztuk młodzieży i produkuje materiał hodowlany oraz rzeźny. W żywieniu zwierząt stosuje przede wszystkim wytłoki jabłkowe, co znacznie ogranicza koszty. -
02-11-2018,9:20
Użytki zielone w praktyce
Jednym z głównych założeń projektu Inno4Grass jest promowanie innowacyjnych rozwiązań dotyczących produkcji z wykorzystaniem użytków zielonych. Podstawą ma być lepsza wymiana wiedzy pomiędzy nauką a praktyką rolniczą.