Wołowina z Polski pochodzi tylko od zdrowych krów

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-01-2019,15:30 Aktualizacja: 30-01-2019,10:37
A A A

"Mówimy stanowczo NIE! złym praktykom w pokazanym w materiale telewizyjnym wyemitowanym w TVN w programie SUPERWIZJER w dniu 26 stycznia 2019 r." - czytamy w oficjalnym stanowisku Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Producenci żywca wołowego, w tym członkowie Polskiego Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego, od wielu lat przykładają ogromną wagę do podnoszenia poziomu dobrostanu utrzymywanych zwierząt.

Zwierzęta są otoczone opieką zootechniczną i weterynaryjną.

krowy, rzeźnia, martwe, chore

Proceder uboju chorych krów skomentował prezes PZHiPBM

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego (PZHiPBM) wydał stanowisko w sprawie ubijania chorych krów. Proceder ten miał miejsce w jednej z rzeźni w województwie mazowieckim.   Chore i martwe krowy...

"Dlatego nie ma i nie będzie naszej zgody na prowadzenie uboju niezgodnie z elementarnymi zasadami umocowanymi prawnie! W naszej opinii wszystkie przypadki tego typu powinny być napiętnowane i ścigane ponieważ bezsprzecznie leży to w dobrze pojętym interesie społecznym" - czytamy w komunikacie PZPBM.

Inspekcja weterynaryjna, inspekcja transportu drogowego, policja oraz prokuratura powinny bezwzględnie dbać o respektowanie przepisów obowiązującego prawa.

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego stanowczo informuje również, że nie ma zgody na świadome wprowadzanie konsumentów w błąd przez publikowanie nieprawdziwych informacji.

Wołowina z Polski pochodzi od zdrowych krów, a nie od chorych. Ukazany w materiale proceder stanowi marginalną patologię a nie zasadę funkcjonowania polskiego sektora produkcji mięsa wołowego.

wołowina, bydło, mięso, finlandia, Leeny Rasanen, kontrola mięsa

Ustalają, czy trafiło do nich podejrzane mięso z Polski

Po emisji reportażu ”Superwizjera” TVN o domniemanym uboju chorych krów w Polsce fiński Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przekazał stronie polskiej zapytanie w celu wyjaśnienia, czy do Finlandii mogło trafić podejrzane mięso....

W Polsce, podobnie jak w każdym innym państwie, mogą trafić się ludzie chciwi oraz bez skrupułów. Takie postawy należy bezwzględnie eliminować z praktyki produkcyjnej.

"Ze swojej strony deklarujemy pełną gotowość do pracy nad wypracowaniem rozwiązań dyskwalifikujących nieuczciwych przedsiębiorców. Należy podjąć działania wyjaśniające, rozszerzyć kontrole oraz zwiększyć dotkliwość możliwych do zastosowania sankcji. Razem z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, prowadzimy prace na rzecz wzmocnienia rozwiązań systemowych" - czytamy w komunikacie PZPBM.

Stanowisko Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego w sprawie złych praktyk  pokazanych w materiale telewizyjnym wyemitowanym przez TVN można znaleźć TUTAJ.

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA