Mięso z chorych krów trafiło też do kilku państw UE

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
31-01-2019,11:20 Aktualizacja: 31-01-2019,11:43
A A A

- Proceder uboju chorych krów przedstawiony w reportażu TVN - to przypadek incydentalny, który z mocy prawa jest ścigany przez służby weterynaryjne i inne służby organów państwowych - zapewnia Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.

Minister wyjaśnił, że działalność przestępcza nielegalnego uboju bydła, bez nadzoru weterynaryjnego, dotyczyła jednej ubojni na terenie województwa mazowieckiego. Został on zidentyfikowany w nocy z 14 na 15 stycznia.

krowy mleczne, wołowina, mięso, ubojnia

Mięso z mazowieckiej ubojni wycofane z obrotu

Główny lekarz weterynarii poinformował, że rzeźnia, w której dokonywano uboju chorych krów lub pozyskiwano mięso od już martwych zwierząt, straciła zatwierdzenie na prowadzenie działalności. "Zgodnie z informacjami...

Dodał, że Inspekcja Weterynaryjna we współpracy z policją natychmiast podjęła czynności sprawdzające, wyjaśniające i zabezpieczające. Rzeźnia, w której dokonywano nielegalnego uboju została zamknięta.

Wołowina pozyskana od zwierząt ubitych bez nadzoru Inspekcji Weterynaryjnej została zbadana w kierunku obecności pozostałości leków weterynaryjnych.

W tuszach ich nie stwierdzono. Z uwagi na zasadę ostrożności zdecydowano jednak o jego wycofaniu z obrotu.

- Rozdystrybuowane mięso zostało zidentyfikowane na terenie kilku województw w Polsce. Ale także z list dystrybucyjnych wynika, że w nieznacznych ilościach trafiło do kilku państw UE - poinformował Ardanowski.

Dodał, że Inspekcja Weterynaryjna i Inspekcja Sanitarna współpracuje już ze służbami tych krajów w sprawie wycofywania go z rynku.

chore krowy przerabiane na kebaby, Superwizjer, bydło, ubojnia, rzeźnia

Chore krowy przerabiane na kebaby. Branża mięsna zapowiada reakcję

Konające, poranione krowy trafiające w środku nocy do jednej z rzeźni w województwie mazowieckim są zabijane w okrutny sposób bez nadzoru lekarza weterynarii - ujawnili dziennikarze "Superwizjera" TVN i tym samym na nowo...

Szwedzki Urząd Ochrony Żywności (Livsmedelsverket) podał, że do tego kraju trafiło 240 kg mięsa wołowego ze wspomnianej rzeźni. Według dokumentacji podejrzane mięso zakupiły cztery hurtownie działające w różnych częściach kraju: Stockholm World AB, Dinc Invest, Globe Food i Varnern Foersaeljning AB.

Jak wyjaśniła nadzorująca sprawę inspektor Louise Nyholm, "wykonywane są działania mające na celu wyjaśnić, komu to mięso mogło zostać dostarczone i czy trafiło do sprzedaży". - Chcemy wycofać ten produkt z rynku - stwierdziła.

- Przypadek ten to absolutna patologia. Złodzieje i oszuści, którzy to zrobili zaszkodzili wizerunkowi polskiej żywności w sposób niepomierny. Setki milionów złotych, które wydaliśmy na promocję zostały zmarnowane, bo konsumenci boją się teraz, czy to mięso, które kupują nie pochodzi z nielegalnego uboju - mówił minister na antenie TVP Info.

Podkreślił, że takie sytuacje psucia wizerunku, fałszowania, oszukiwania "muszą być wypalone gorącym żelazem". - Złodziej i oszust, który brał w tym udział niezależnie, czy był to właściciel firmy czy pracownicy, czy kierowca, który woził bydło czy rolnik, który brał w tym udział muszą ponieść karę i ja do tego nie odpuszczę - powiedział Ardanowski.

Szef resortu rolnictwa zauważył jednak, że przedstawione w reportażu wydarzenia zostały zaprezentowane w sposób przejaskrawiony i miały wzbudzić silne i negatywne emocje u odbiorców materiału.

Zdaniem ministra, "takie nagłośnienie tematu wzbudza niepokój i natychmiastową negatywną reakcję u konsumentów oraz u zagranicznych partnerów handlowych będących odbiorcami polskiej, dobrej, zdrowej i bezpiecznej żywności".
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA