Bydło
RSS-
29-01-2019,14:00
Proceder uboju chorych krów skomentował prezes PZHiPBM
Chore i martwe krowy trafiały w nocy do rzeźni w woj. mazowieckim, gdzie były przerabiane i trafiały na rynek. Sprawę komentuje Jacek Zarzecki, prezes PZHiPBM. -
29-01-2019,12:15
Po 2020 roku spadnie wsparcie do krów? Do 12 procent unijnej puli
Analizy wykazały, że mimo ogólnego wzrostu pogłowia w całym sektorze krów, w stadach liczących do 20 szt. utrzymywała się tendencja spadkowa. W związku z tym grupa ta została zidentyfikowana jako część sektora, która doświadcza trudności. -
29-01-2019,11:00
Program kojarzeń DoKo wkrótce dla simentali
DoKo to program kojarzeń, który będzie niebawem dostępny również dla hodowców bydła simentalskiego. Eksperci z PFHBiPM kończą pracę nad systemem i informują, że powinien on być dostępny od kwietnia 2019 r. -
29-01-2019,9:20
Ustalają, czy trafiło do nich podejrzane mięso z Polski
Jak podano w komunikacie fińskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (Ruokavirasto), rozpoczęto badanie, czy z Polski do Finlandii przywieziono mięso, które rzekomo jest mięsem chorych, nieprzebadanych krów. -
28-01-2019,15:00
Chore i martwe krowy w ubojni. Jest stanowisko głównego lekarza weterynarii
Główny lekarz weterynarii poinformował, że w jednej z rzeźni w woj. mazowieckim, gdzie dokonywano uboju skrajnie wycieńczonych krów, doszło do rażącego naruszenia prawa ochrony zwierząt. -
27-01-2019,15:05
Chore krowy przerabiane na kebaby. Branża mięsna zapowiada reakcję
Rolnikowi bardziej opłaca się sprzedać chore bydło handlarzom za 500-600 zł niż wezwać lekarza weterynarii, uśpić zwierzę i mieć z tego tytułu dodatkowe koszty oraz problemy.