Świat
RSS-
29-10-2019,15:05
Warzywne "mięso" ma smakować niemal jak prawdziwe
Mięso bazujące na roślinach uważane jest za przyszłość rolnictwa. Zwłaszcza, jeśli weźmie się pod uwagę dane Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu, według których przemysłowa hodowla zwierząt jest jedną z najważniejszych przyczyn ocieplenia klimatu. -
28-10-2019,10:00
Chemiczny sposób na suszę. Preparat pomaga roślinom zatrzymać wodę
Już w roku 2013 zespół Seana Cutlera z University of California w Riverside opracował pionierski związek chroniący przed nadmierną utratą wody - Quinabactin. Naśladuje on działanie naturalnego hormonu roślinnego - kwasu abscysynowego -
21-10-2019,8:05
Pszczoły i trzmiele roznoszą środki ochrony roślin
Jeden na trzy kęsy żywności spożywanej przez człowieka nie powstałby bez pszczół i innych owadów zapylających rośliny - twierdzi kanadyjska organizacja Bees Matter, promująca m.in. wykorzystanie pszczół w rolnictwie. -
16-10-2019,14:30
Pszczoły upiły się sfermentowanym nektarem. Spadały z nieba
Nietrzeźwe pszczoły często ulegają wypadkom lub mają problem z odnalezieniem drogi do domu, co naraża je na dodatkowe niebezpieczeństwo. Nierzadko pszczoły ulegają zatruciu alkoholowemu, co kończy się dla nich śmiercią. -
03-10-2019,9:20
Sery, wino i whisky na liście odwetowych ceł
Według amerykańskich władz karnymi taryfami zostały objęte przede wszystkim produkty pochodzące z państw, które są odpowiedzialne za nielegalne subwencje dla Airbusa: Niemiec, Francji, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. -
25-09-2019,9:15
Sztuczne mięso ma stać się przebojem. Zmieniają się trendy
Niedługo do konsumentów trafi mięso komórkowe. Pierwszy hamburger z laboratorium kosztował aż 250 tys. euro i był sfinansowany przez współtwórcę Google'a Sergeya Brina. Cena docelowa to zaledwie 9 euro za sztukę.