Warzywne "mięso" ma smakować niemal jak prawdziwe
W Stanach Zjednoczonych jej produkty na bazie roślin cieszą się sporą popularnością. Teraz zamierza wejść na rynek Unii Europejskiej. Impossible Foods (IF) oparła swój biznes na oksymoronie "bezmięsne mięso".
Założona w 2013 roku firma złożyła w Holandii wniosek, o dopuszczenie na terenie Unii Europejskiej stosowania sojowej leghemoglobiny, czyli tzw. hemu - informuje portal tvn24bis.pl.
Rośnie popyt na mięso hodowane komórkowo. Ekspert nie ma wątpliwości
To dzięki temu składnikowi warzywne "mięso" ma smakować niemal jak prawdziwe - twierdzi producent. Leghemoglobina to białko, które powstaje dzięki symbiozie bakterii i korzeni roślin bobowatych (np. soi). Jest niezwykle podobne do hemoglobiny, która transportuje tlen.
IF produkują hem przy pomocy zmodyfikowanych genetycznie drożdży. Dzięki hemowi "mięso" ma być nie tylko w wyglądzie, ale i w smaku podobne do prawdziwego. W przypadku burgerów, zwłaszcza tych krwistych, hem ma nadawać warzywnemu "mięsu" charakterystyczną czerwoną barwę.
Hem od IF został zatwierdzony w lipcu przez amerykańską Agencję Żywności i Leków FDA i można go znaleźć w sprzedawanych w sklepach produktach tej marki. UE ma jednak dość restrykcyjną politykę odnośnie modyfikowanej genetycznie żywności i zatwierdzenie rewolucyjnego produktu zza oceanu może trochę potrwać.
Mięso bazujące na roślinach uważane jest za przyszłość rolnictwa. Zwłaszcza, jeśli weźmie się pod uwagę dane Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian Klimatu (IPCC), według których przemysłowa hodowla zwierząt jest jedną z najważniejszych przyczyn ocieplenia klimatu.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
źródło: tvn24bis.pl