Agrobiznes
RSS-
12-03-2020,15:05
Owoce i warzywa są bezpieczne, ale epidemia wpływa na dostawy
Dla rynku owoców i warzyw kluczowa będzie zdolność operatorów międzynarodowych do modyfikowania kontraktów i przekierowywania produktów pomiędzy rynkami w zależności od ich otwartości, tak by uniknąć zatorów w przepływach świeżej żywności w ramach UE. -
09-03-2020,16:30
Rolnicy w fatalnych nastrojach. Nadciąga poważne załamanie koniunktury
Słabnie aktywność inwestycyjna. Brak jest wyraźnych zmian w skłonności do zaciągania kredytów na finansowanie produkcji rolnej. Pogorszenie się koniunktury jest powszechne. -
26-02-2020,14:30
Nieszablonowe podejście do rolnictwa ma sens, czyli agrobiznes 4.0
Uczestnicy debaty postarają się odpowiedzieć m.in. na pytania związane z budowaniem wzorowej współpracy pomiędzy producentami rolnymi, dystrybutorami i dostawcami. -
19-02-2020,9:00
Platforma Żywnościowa zawojuje rynek? Plany są bardzo ambitne
Oferent wyznaczy cenę minimalną, po której może sprzedać ziarno; jeżeli kupujący będzie gotowy zapłacić drożej, to sprzedający uzyska lepszą cenę. -
12-02-2020,15:00
Eksport żywności bije kolejny rekord
Polska żywność trafia przede wszystkim na rynek unijny. W 2019 r. jej wywóz do krajów UE wygenerował 25,6 mld euro, co stanowiło 81 proc. przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych. -
07-02-2020,10:35
Chcemy jeść zdrowo. Ale do liderów nam jeszcze daleko
Wartość rynku produkcji żywności ekologicznej w Polsce rośnie - wynika z najnowszych danych ministerstwa rolnictwa. W 2012 roku branża była warta ok. 200 mln zł, a w 2019 o ponad miliard więcej.