Agrobiznes
RSS-
16-03-2020,9:55
Pieczarki polskim hitem eksportowym. Jesteśmy liderem na rynku
Przy wysokiej produkcji pieczarek w naszym kraju, ich spożycie jest jednym z najniższych w Europie. Statystyczny Polak zjada nieco mniej niż 2,5 kg rocznie, podczas gdy w Niemczech ok. 4 kg. -
12-03-2020,15:05
Owoce i warzywa są bezpieczne, ale epidemia wpływa na dostawy
Dla rynku owoców i warzyw kluczowa będzie zdolność operatorów międzynarodowych do modyfikowania kontraktów i przekierowywania produktów pomiędzy rynkami w zależności od ich otwartości, tak by uniknąć zatorów w przepływach świeżej żywności w ramach UE. -
09-03-2020,16:30
Rolnicy w fatalnych nastrojach. Nadciąga poważne załamanie koniunktury
Słabnie aktywność inwestycyjna. Brak jest wyraźnych zmian w skłonności do zaciągania kredytów na finansowanie produkcji rolnej. Pogorszenie się koniunktury jest powszechne. -
26-02-2020,14:30
Nieszablonowe podejście do rolnictwa ma sens, czyli agrobiznes 4.0
Uczestnicy debaty postarają się odpowiedzieć m.in. na pytania związane z budowaniem wzorowej współpracy pomiędzy producentami rolnymi, dystrybutorami i dostawcami. -
19-02-2020,9:00
Platforma Żywnościowa zawojuje rynek? Plany są bardzo ambitne
Oferent wyznaczy cenę minimalną, po której może sprzedać ziarno; jeżeli kupujący będzie gotowy zapłacić drożej, to sprzedający uzyska lepszą cenę. -
12-02-2020,15:00
Eksport żywności bije kolejny rekord
Polska żywność trafia przede wszystkim na rynek unijny. W 2019 r. jej wywóz do krajów UE wygenerował 25,6 mld euro, co stanowiło 81 proc. przychodów uzyskanych z eksportu towarów rolno-spożywczych.