Agrobiznes
RSS-
03-12-2023,11:05
KOWR: paszportyzacja żywności najbardziej opłacalna dla rynku wołowiny
Zakończył się pilotażowy projekt paszportyzacji polskiej żywności. Celem było sprawdzenie, czy możliwe jest zbudowanie jednego systemu IT monitorującego proces produkcji żywności w kraju. -
29-11-2023,9:25
Branża mleczarska w obliczu wyzwań. Potrzebna "mapa drogowa", by im sprostać
Branża mleczarska potrzebuje zmian, by sprostać nowym unijnym wymogom dotyczących ochrony klimatu. Będą one polegały m.in. na zwiększeniu dobrostanu hodowli bydła czy wykorzystywaniu do produkcji OZE - wskazuje Związek Polskich Przetwórców Mleka. -
26-11-2023,10:10
Ekspert: eksport wołowiny do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa
Zainteresowanie eksportem na rynek chiński jest duże, ponieważ konsumpcja mięsa wołowego w Chinach każdego roku rośnie. Eksport do Chin będzie motorem rozwoju polskiego rolnictwa – przekazał prezes Zarządu Związku Polskie Mięso, dr Witold Choiński. -
25-11-2023,9:25
Minimum 5 tys. ton kukurydzy do rezerw strategicznych. RARS ma ją kupić oraz zlecić suszenie i przechowanie
Rządowa Agencja Rezerw Strategicznych prowadzi rozeznanie rynku wśród przedsiębiorców prowadzących działalność w zakresie skupu i przechowywania zbóż. Przedmiotem zamówienia będzie zakup kukurydzy mokrej w ilości nie mniejszej niż 5 tys. ton. -
23-11-2023,9:10
KOWR: 11-proc. wzrost wartości polskiego eksportu żywności w okresie trzech kwartałów br.
W okresie trzech kwartałów 2023 r. wpływy ze sprzedaży żywności za granicę wyniosły 38,7 mld euro i były o 11 proc. wyższe niż przed rokiem. Zdaniem wiceszefa KOWR Marcina Wrońskiego, wyniki te świadczą, że nasz sektor rolno-spożywczy dobrze sobie radzi. -
22-11-2023,9:40
Ekspert: oleje i tłuszcze to jedyna z kategorii żywnościowych w koszyku inflacyjnym, gdzie ceny spadają
W kategorii oleje i tłuszcze mamy do czynienia z deflacją, tj. spadkiem cen w ujęciu rocznym. To jedyna z głównych kategorii żywnościowych w koszyku inflacyjnym, gdzie ceny spadają – przekazał starszy ekonomista Credit Agricole Jakub Olipra.