Powstaje holding spożywczy. Na jakim etapie jest projekt?
Około października będziemy gotowi do tego, aby zakończyć wycenę spółek wytypowanych do holdingu spożywczego - powiedział w piątek wiceminister aktywów państwowych Artur Soboń.
Soboń, pytany o to, na jakim etapie jest tworzenie holdingu rolno-spożywczego, odpowiedział, że wytypowano już spółki w ramach zasobów zarówno MAP, jak i resortu rolnictwa.
- Jest ich 17 i chcielibyśmy teraz dokonać szczegółowych badań i wycen tych spółek, żeby określić ich rzeczywistą kondycję i zdolność do tego, żeby tworzyły wspólnie grupę - dodał na antenie Polskiego Radia24.
Ministerstwo wytypowało spółki do holdingu spożywczego
- Myślę, że będziemy gotowi do tego, aby ten proces zakończyć około października - powiedział wiceminister Soboń.
W ubiegłym roku przedstawiciele rządu poinformowali, że planowane jest utworzenie Narodowego Holding Spożywczego, który ma wspierać polskich producentów żywności.
Koncepcja holdingu opiera się na konsolidacji spółek działających w branży rolno–spożywczej w oparciu o wiodącą rolę Krajowej Spółki Cukrowej (KSC).
Jak informowało w połowie maja Ministerstwo Aktywów Państwowych, w odpowiedzi na interpelację poselską, 30 kwietnia 2020 r. KSC podpisała z KPMG umowę o świadczenie usług doradczych w zakresie przygotowania i realizacji procesu konsolidacji.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś