Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 17 pasujących wyników.
Branża mięsna chce odzyskać rynki na Bliskim Wschodzie
Krajowi producenci i firmy przetwórcze przemysłu mięsnego chcą wrócić na rynki bliskowschodnie. Sprzedaż została wstrzymana w wyniku wprowadzenia przez Polskę zakazu uboju rytualnego....
więcejW produkcji trzody chlewnej ważna jest powtarzalność i jakość mięsa
Opłacalność produkcji trzody chlewnej można uzyskać jedynie przez ograniczenie kosztów, głównie na pasze, które stanowią 75 proc. nakładów na produkcję tuczników -...
więcejCzesi prześwietlą nasze świnie. Oficjalnie boją się ASF
Wieprzowinę m.in. z Polski mogą wkrótce czekać nowe badania na czeskiej granicy. Nasi południowi sąsiedzi tłumaczą to ASF, a rodzima branża kolejną próbą ukrócenia eksportu....
więcejTo jest trudny rok dla hodowców trzody
Bieżący rok jest trudniejszy od poprzedniego dla polskich hodowców trzody i przetwórców mięsa. Na światowym rynku rośnie konkurencja, a ASF nie zamierza odpuścić. ...
więcejEksport wieprzowiny spadł o połowę. Producenci są jednak optymistami
Ubiegły rok nie był szczęśliwy dla branży mięsnej. Rosyjskie embargo na mięso i wykryte przypadki ASF zablokowały sprzedaż na rynki wschodnie i azjatyckie. - Wiele działań eksportowych jest...
więcejGrypa ptaków zablokowała wiele rynków. Branża sporo straci
W ciągu dwóch miesięcy 2020 roku stwierdzono w Polsce już 26 ognisk grypy ptaków w 8 województwach. Spowodowało to zamknięcie lub ograniczenie eksportu zwłaszcza do...
więcejBranża mięsna zaskoczona odcięciem dostaw dwutlenku węgla
Branża mięsna jest zaskoczona i oburzona informacją dotyczącą wstrzymania dostaw oraz produkcji dwutlenku węgla i ciekłego azotu przez Grupę Azoty oraz Anwil. - Dwutlenek węgla i ciekły azot...
więcejLepsze wyniki w eksporcie mięsa
W pierwszych trzech kwartałach br. przychody z eksportu mięsa były o 6 proc. wyższe niż rok wcześniej. Jest to rezultat m.in. kampanii promocyjnych prowadzonych przez UPEMI za granicą - skomentował...
więcejPolskie mięso zbyt często sprzedawane jest pod marką sieci
Coraz więcej Polaków deklaruje chęć kupowania polskich produktów. Trend ten trzeba wykorzystać poprzez promowanie rodzimych wyrobów wysokiej jakości, takich jak wieprzowina QAFP...
więcejBranża mięsna chce zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych
Organizacje producentów mięsa chcą opracować kalkulator efektywności klimatycznej, który pozwoli na zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych z produkcji zwierzęcej -...
więcejHodowcy stracili miliony przez ASF. Teraz może im zaszkodzić koronawirus
Z powodu afrykańskiego pomoru świń ograniczony jest eksport polskiej wieprzowiny do krajów pozaunijnych. Niestety, kłopoty branży mięsnej może pogłębić epidemia koronawirusa, która już...
więcejUbój w przydomowych rzeźniach nie zaszkodzi producentom mięsa
Od 18 lutego każdy rolnik może otworzyć małą ubojnię i wprowadzać mięso na rynek na małą skalę. Wcześniej musiał korzystać z pośrednictwa dużych zakładów. - Ubój rolniczy w...
więcejBranża mięsna stawia na jakość wyrobów
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI) od kilku lat wdraża system jakości QAFP gwarantujący, że produkt, który trafia do konsumenta jest dobry i bezpieczny -...
więcejPolskie mięso ma podbić ważne rynki. Promocja za miliony euro
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego podpisała umowę z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa na promocję mięsa wieprzowego i wołowego w USA i Kanadzie - poinformował...
więcejJakość żywności coraz ważniejsza dla konsumentów
Z najnowszych badań wynika, że 6 na 10 klientów czyta etykiety i poszukuje produktów spożywczych wysokiej jakości. Odpowiedzią na to zapotrzebowanie jest polski system jakości żywności...
więcejJakość żywności to siła eksportu. Znak "Polska smakuje" zobowiązuje
Organizacje zarządzające krajowymi, akredytowanymi systemami jakości żywności podpisały porozumienie o współpracy na rzecz rozwoju takich systemów - poinformował Wiesław...
więcejASF w prokuraturze i ABW. Kto przenosi wirusa?
Nowe przypadki afrykańskiego pomoru świń w gospodarstwach rolnych oddalają perspektywę wznowienia eksportu mięsa do krajów spoza Unii Europejskiej - uważają przedstawiciele branży mięsnej....
więcej