Polskie mięso ma podbić ważne rynki. Promocja za miliony euro

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-04-2018,13:10 Aktualizacja: 18-04-2018,13:19
A A A

Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego podpisała umowę z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa na promocję mięsa wieprzowego i wołowego w USA i Kanadzie - poinformował Wiesław Różański, prezes UPEMI.

Chodzi o realizację dwuletniej unijnej kampanii informacyjno-promocyjnej dotyczącej świeżej, schłodzonej lub mrożonej wołowiny i wieprzowiny, oraz przetworów spożywczych wytworzonych na bazie tych produktów pt. "Mięso o europejskiej jakości".

mięso, zdrowa dieta, Greenpeace, hodowla zwierząt

Czy zbyt duże spożycie mięsa szkodzi zdrowiu ludzi?

Fundacja Greenpeace sporządziła raport zatytułowany "Mniej znaczy więcej. Mniej mięsa i nabiału - zdrowsze życie i planeta". Wynika z niego, że jedynym sposobem na to, aby produkcja mięsa odbywała się w sposób odpowiedzialny, jest...

KOWR nadzoruje realizację unijnego programu, którego celem jest zwiększenie wiedzy o zaletach europejskiej wieprzowiny, wołowiny oraz poinformowanie odbiorców w USA i Kanadzie o wysokich standardach produkcji w UE. Kampania ma sprawić, że wzrośnie spożycie mięsa z Europy oraz zwiększy się jego rozpoznawalność w USA i Kanady.

Rynki te zostały - w programie promocji przygotowanym przez resort rolnictwa - uznane jako perspektywiczne dla polskiego eksportu. KE też zdefiniowała je jako rokujące dla eksportu unijnej żywności.

W ramach dwuletniej kampanii przewidziane są m.in. działania public relation na wskazanych rynkach, wizyty studyjne do Polski dziennikarzy, liderów opinii i potencjalnych importerów z USA i Kanady, a polscy eksporterzy będą mieli możliwość uczestniczenia w misjach gospodarczych na rynkach docelowych - zaznaczyło UPEMI.

Kampania będzie kosztowała ok. 2,4 mln euro, z czego 1,9 mln euro jest dofinansowaniem Komisji Europejskiej.

niezależne oceny mięsa, ubojnie zwierząt, ocena półtusz, krir, ministerstwo rolnictwa

Rolnicy nabijani w półtusze? Potrzebne są niezależne oceny mięsa

Krajowa Rada Izb Rolniczych wskazuje, że rolnicy coraz częściej postulują potrzebę stworzenia niezależnego od zakładów ubojowych systemu oceny poubojowej półtusz. Wniosek w tej sprawie rolniczy samorząd przekazał do ministerstwa w...

Polska w 2017 roku wyeksportowała ok. 479 tys. ton mięsa wieprzowego o wartości ponad 4 mld zł oraz 401 tys. ton mięsa wołowego o wartości ok. 1,4 mld zł. Wzrósł wolumen wywozu mięsa wieprzowego do Stanów Zjednoczonych i Kanady osiągając odpowiednio wielkość 58,5 tys. ton i 10,7 tys. ton.

Różański zaznaczył, że UPEMI jest jedyną polską organizacją branżową, której projekt pt. "Mięso o europejskiej jakości" został pozytywnie oceniony przez KE i znalazł się w październiku 2017 roku na liście wybranych oraz objętych dofinansowaniem kampanii w zakresie programów prostych promujących produkty rolne.

W ubiegłorocznym konkursie projektów państwa członkowskie złożyły 190 projektów programów prostych, z czego 52 przyznano dofinansowanie.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA