Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 20 pasujących wyników.
Czarna porzeczka jest w cenie
Producenci czarnych porzeczek nie powinni narzekać na ceny. Są wyższe niż w 2020 roku, a przemysł chętnie kupuje jagody, poszukują ich też konsumenci - mówi Barbara Groele, dyrektor generalna...
więcejApetyt na polskie, czyli nowa odsłona znanej kampanii
Wystartowała IX edycja kampanii edukacyjno-informacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Ma na celu rozbudzenie apetytu na nasze produkty. Działania prowadzone w ramach...
więcejKoniec wyzysku rolników. Minister broni ustalania referencyjnych cen skupu
Jan Krzysztof Ardanowski, szef resortu rolnictwa broni rozwiązań, które mają doprowadzić do ustalania cen przy skupie produktów od rolników. Jego zdaniem zakończy to "wolną...
więcejPrzetwórcy alarmują: na ręcznym sterowaniu wszyscy stracą
Dobiegają końca prace nad zmianą ustawy o organizacji niektórych rynków rolnych oraz ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami...
więcejRząd za podwyżką VAT na napoje owocowo-warzywne
Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy Ordynacja podatkowa, przedłożony przez ministra finansów. Tym samym poparła...
więcejProducenci soków alarmują. Wyższy VAT uderzy w sadowników i rolników
Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) i Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw negatywnie oceniają podwyżkę podatku VAT z 5 proc. do 23 proc. na napoje owocowe...
więcejSadownicy i rolnicy dostaną po kieszeni. Stawki VAT budzą wątpliwości
Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków przekonuje, że nowa propozycja Ministerstwa Finansów dotycząca stawek podatku od towarów i usług (VAT) na soki,...
więcejRosną koszty produkcji przemysłu przetwórczego. Zapłaci za to konsument
Rosnące koszty energii, pracy i transportu podnoszą koszty produkcji przemysłu przetwórczego. A to może spowodować, że przetwory warzywno-owocowe mogą stać się mniej atrakcyjne cenowo niż u...
więcejUmowa kontraktacyjna może wykończyć wiele małych firm
Według przetwórców, próby regulacji rynku w postaci wprowadzenia umowy kontraktacyjnej, do czego zmierza resort rolnictwa, mogą doprowadzić małe i średnie firmy do upadku -...
więcejKampania promocyjna przynosi efekty. Wzrosło spożycie soków
W Polsce wzrosło spożycie soków, a przyczyniła się do tego trzyletnia kampania promocyjna - poinformowała Krajowa Unia Producentów Soków. Statystyczny Polak wypija ok. 14...
więcejRuszyła szósta edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku"
Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców. Promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku"....
więcejRuszył skup truskawek. Rolnicy mówią, że ceny są za niskie
Rozpoczął się sezon skupu owoców. Rolnicy sygnalizują, że oferowane im ceny są niskie. Branża przetwórcza argumentuje, że stawka zależy od sytuacji rynkowej. Resort rolnictwa z kolei...
więcejBoimy się witamin. Polacy nadal piją za mało soków
Konsumpcja soków jest stale zbyt niska, gdyż konsumenci nie do końca są przekonani o ich wartości - uznała grupa ekspertów z Czech, Litwy, Słowacji, Rumunii i Polski. W krajach tych...
więcejPolacy pokochali warzywne soki
Polacy spożywają mniej soków i nektarów niż mieszkańcy wielu unijnych krajów, mniej ich pijemy niż zalecają dietetycy, ale jesteśmy liderami pod względem konsumpcji soków...
więcejSoki i nektary są dobrze oznakowane. Konsument wie, co pije
Opublikowany właśnie przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych raport za 2014 rok stwierdza jednoznacznie: soki i nektary należą do najlepiej oznakowanych...
więcejXXII Międzynarodowe Sympozjum „Bieżące wyzwania branży sokowniczej” w Gdańsku 2022
Krajowa Unia Producentów Soków zaprasza 18-20 maja 2022 roku na XXII Międzynarodowe Sympozjum „Bieżące wyzwania branży sokowniczej”, które odbędzie się w Gdańsku,...
więcejXXII Międzynarodowe Sympozjum „Branża sokownicza dziś i jutro” w Karpaczu 2019
Krajowa Unia Producentów Soków zaprasza 22-24 maja 2019 roku na XXII Międzynarodowe Sympozjum „Branża sokownicza dziś i jutro”, które odbędzie się w Karpaczu, Hotel...
więcejUmowy bardzo dzielą producentów i przetwórców
Julian Pawlak, prezes KUPS uważa, że umowy kontraktacyjne są niepotrzebne, nie uwzględniają zasad wolnego rynku. Zdaniem Mirosława Maliszewskiego, prezesa Związku Sadowników RP umowy mogą...
więcejNadprodukcja jabłek coraz większym problemem. Co robić z owocami?
Produkcja jabłek w Polsce powinna być zróżnicowana w zależności od ich przeznaczenia. Potrzebne są sady specjalizujące się w produkcji jabłek deserowych i tych na sok - uważa Krajowa Unia...
więcejPrzetwórców owoców czeka trudny rok
Tegoroczny nieurodzaj owoców daje się we znaki branży przetwórczej - powiedziała Barbara Groele, sekretarz generalna Krajowej Unii Producentów Soków (KUPS). Dodała, że...
więcej