Czarna porzeczka jest w cenie
Producenci czarnych porzeczek nie powinni narzekać na ceny. Są wyższe niż w 2020 roku, a przemysł chętnie kupuje jagody, poszukują ich też konsumenci - mówi Barbara Groele, dyrektor generalna Krajowej Unii Producentów Soków.
- Okazało się, że niewielkie przymrozki, które wystąpiły na wiosnę, były akurat w czasie, gdy czarna porzeczka kwitła i trochę ją uszkodziły - poinformowała ekspertka. Zbiory mogą być zatem mniejsze od oczekiwanych bowiem ponadto gorąca aura nie sprzyjała owocom, które szybko dojrzewały i opadały.
Maliny wyjątkowo drogie w skupie
Przemysł chętnie kupuje te owoce, bo nie ma zapasów, a Polska nie ma konkurencji. Wzrostowi popytu na czarne porzeczki - jej zdaniem - pomogła epidemia Covid-19, z powodu której konsumenci dużo bardziej kładą nacisk na spożywanie zdrowej żywności, a ciemne jagody do takiej należą. To sprawiło, że ceny skupu są wysokie, na poziomie 4 zł/kg.
Zdaniem Groele plantatorzy czarnych porzeczek powinni jednak ostrożnie podchodzić do produkcji. Wysoka cena skupu kusi do nowych nasadzeń, ale jeżeli będzie ich nadmiar, to sytuacja może się odwrócić i tak jak było kilka lat temu, uprawa będzie nieopłacalna.
W lipcu porzeczki były droższe rok do roku. Według danych resortu rolnictwa, w połowie ubiegłego miesiąca czarne skupowano - w zależności od województwa - po 3,80-4,14 zł/kg wobec 3,44-3,76 zł/kg przed rokiem.
Drogie są porzeczki na rynku hurtowym w Broniszach, gdzie za kilogram owoców trzeba zapłacić 7-10 zł/kg. W sklepach porzeczki są jeszcze droższe, ale zazwyczaj oferowane są w niewielkich opakowaniach, a ich jakość jest wyższa.
Zbóż ma być trochę mniej, a owoców więcej
Z danych KOWR wynika, że Polska jest unijnym liderem w produkcji porzeczki czarnej, z 78-proc. udziałem w zbiorach. Zajmujemy też 2. pozycję (po Rosji) na świecie pod względem ich wolumenu. Krajowe zbiory to 25 proc. światowych.
Plantacje znajdują się przede wszystkim na terenie województw lubelskiego, mazowieckiego, łódzkiego i świętokrzyskiego. Powierzchnia ich uprawy jest względnie stabilna i w ostatnich 3 latach wynosi 43-44 tys. ha (w tym ok. 30 tys. ha czarnej porzeczki). Maleje udział plantacji porzeczek czarnych, a wzrasta kolorowych. Rekordowa produkcja porzeczek była w 2016 r., gdy zebrano 160 tys. ton (w tym 130 tys. ton czarnej).
Według szacunków GUS, w 2020 r. w kraju zebrano 135 tys. ton porzeczek ogółem, z czego czarnej ok. 95 tys. ton. Czarne eksportowane są na rynki zagraniczne głównie w postaci mrożonej. W latach 2018-2020 wywóz spadł z 45 tys. ton do 34 tys. ton. Odbiorcami były głównie: Białoruś (4,8 tys. ton, 36 proc. wolumenu eksportu), Niemcy (2,8 tys. ton, 21 proc.) oraz Wielka Brytania (1,3 tys. ton, 10 proc.).
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś