Puławska cechuje się dużą zawartością tłuszczu śródmięśniowego, który wpływa na smak, zapach i kruchość mięsa. Walory te sprawiają, że rasa ta jest poszukiwana i ceniona przez smakoszy wieprzowiny.
Puławska posiada szerokie szynki, uwypuklone ku tyłowi. Mięso tej rasy ma dużą zawartość tłuszczu śródmięśniowego, co polepsza jego smak, zapach i kruchość.
Roman Kieca z miejscowości Paryż w woj. kujawsko-pomorskim hodowlą rasy puławskiej zajmuje się od 2016 r.
Pierwszy raz zobaczył te świnie podczas targów Agro-Tech w Minikowie i bardzo mu się spodobały.
Postanowił więc kupić kawałek wieprzowiny pochodzącej z tej rasy.
- Mogę z czystym sumienie potwierdzić, że mięso puławskiej jest znacznie smaczniejsze od tego pochodzącego od tradycyjnych ras - tłumaczył Roman Kieca.
Polski sektor mięsa potrzebuje wsparcia, które pozwoli mu utrzymać potencjał produkcji, a następnie szybko go zwiększyć tuż po ustąpieniu epidemii. Taka taktyka może znacząco zwiększyć przychody z eksportu i stać się impulsem stymulacyjnym...
Posiada ono dużą zawartość tłuszczu śródmięśniowego, przez co jest marmurkowate. Ma także wysoką zdolność przyjmowania i utrzymania wody przez co jest soczyste, kruche i smaczne.
Gospodarz pierwsze loszki kupił z gospodarstwa Sławomira Homei z miejscowości Chomętowo w woj. kujawsko-pomorskim.
Samice były wówczas inseminowane nasieniem knura puławskiego. Jednak po pół roku od założenia hodowli rolnik postanowił kupić knura rozpłodowego.
Obecnie posiada on 15 macior rasy puławskiej i zajmuje się produkują tuczników w cyklu zamkniętym.
Maciory są utrzymywane w grupach po 2-3 sztuki na płytkiej ściółce. Ich krycie rozpoczyna się w 3-5 dni po odsadzeniu prosiąt.
Gospodarz u samic, u których po inseminacji nie zaobserwował rui potwierdza ciąże w 35 dniu po pokryciu.
W tym celu wykorzystuje ultradźwiękowy tester ciąży dla świń, który wykrywa obecność wód płodowych w macicy.
Porody odbywają się w kojcach indywidualnych umieszczonych na płytkiej ściółce. Średnia liczba prosiąt urodzonych w miocie wynosi 10 sztuk.
Cena warchlaków w Danii w ślad za ceną tuczników spadła. W minionym tygodniu odnotowano obniżki we wszystkich kategoriach warchlaków od 30 do 35 koron duńskich (DKK). Duńczycy są największym w Europie producentem...
Prosięta są odsadzane w wieku około 1,5 miesiąca i trafiają do kojców grupowych na płytką ściółkę.
Są one żywione gotowy koncentrat sypki z domieszką śruty z jęczmienia i pszenicy. Jak osiągną masę 40 kg są przenoszone do tuczarni.
Dostają one wówczas gotowy koncentrat bez GMO z dodatkiem śruty z jęczmienia, pszenicy i pszenżyta.
Tuczniki są utrzymywane do masy 100-120 kg, a okres tuczu trwa do około 7. miesiąca życia.
Roman Kieca w ciągu roku sprzedaje 150-200 tuczników, które trafiają do Zakładu Mięsnego Kwiecińscy oraz Masarni Władysławowo Zawistowskiego.
Sprzedaje tuczniki według systemu klasyfikacji i oceny poubojowej tusz. Uzyskują one zazwyczaj ocenę E i U, a ich średnia mięsność wynosi 55 proc. Knury w ciągu doby przyrastają średnio 792 g, a loszki 778 g.
- Oprócz sprzedaży tuczników oferuję również loszki i knurki hodowlane. W zeszłym roku sprzedałem 30 loszek hodowlanych w wieku 6-7 miesięcy - mówił hodowca.
Więcej informacji na temat gospodarstwa rolnego Romana Kiecy znajdziesz w kolejnym numerze czasopisma Hoduj z Głową Świnie (3/2020).
ZAPRENUMERUJ.