Warchlaki w Danii tanieją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-04-2020,10:00 Aktualizacja: 03-04-2020,9:53
A A A
Cena warchlaków w Danii w ślad za ceną tuczników spadła. W minionym tygodniu odnotowano obniżki we wszystkich kategoriach warchlaków od 30 do 35 koron duńskich (DKK).
 
Duńczycy są największym w Europie producentem warchlaków, z tego większość eksportują do innych państw. 
 
Posiadają oni doskonale rozbudowany system dystrybucji, dzięki któremu zwierzęta są łatwo dostępne. Warchlaki pochodzące z Danii cechują się wysoką jakością oraz dużą homogennością oferowanych partii. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Rynek żywca wieprzowego stabilizuje się

Ceny skupu tuczników w państwach unijnych stabilizują się. W Niemczech spadki notowań żywca wieprzowego wyhamowały, a nawet nieznacznie wzrosły.    Epidemia koronawirusa w początkowym etapie spowodowała masowe wykupywanie...
Ich notowania stanowią punkt odniesienia do wszystkich cenników warchlaków w Europie. 
 
Kategorii warchlaków można wyliczyć wiele, podaje portal warchlaki.com.pl, ale liczą się tak naprawdę trzy: SPF Region 2/3 PRRS negatywny, SPF Region 2/3 PRRS pozytywny i konwencjonalny.
 
W notowaniach opublikowanych 26 marca warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny potaniały o 30 DKK i osiągnęły wartość 625 DKK za sztukę, czyli około 382 zł. 
 
Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny potaniały o 35 DKK do wartości 600 DKK. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 367 złotych.
 
Natomiast warchlaki konwencjonalne również potaniały o 35 DKK za zwierzę i osiągnęły wartość 590 DKK, czyli około 360 złotych. 
 
Ustalone w Danii notowania obowiązują od 30 marca do 5 kwietnia 2020 r. 
 
W Niemczech dzień później (27 marca) opublikowano notowania warchlaków niemieckich VEZG.
 
Ich cena utrzymała się na poziomie 76 euro za sztukę. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 347 złotych. 
 
Ustalona cena obowiązywała od 23 do 29 marca bieżącego roku.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA