Tucz warchlaków bez antybiotyków i GMO

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-08-2024,8:05 Aktualizacja: 20-08-2024,7:48
A A A

Produkcja tuczników bez antybiotyków, GMO i w podwyższonych warunkach dobrostanu? To już się dzieje, a zaangażowanych w ten projekt jest 10 hodowców z Wielkopolski.

Od czerwca 2022 r. wielkopolscy rolnicy zrzeszeni w platformie skupiającej producentów rolnych Agro Integracja uczestniczą w projekcie „Efektywna produkcja najwyższej jakości wieprzowiny bez GMO i bez antybiotyków”.

Konsorcjum "Agro Integracja Wieprzowina" obejmuje zaawansowane badania nad chowem bezantybiotykowym w 10 gospodarstwach członkowskich wybranych spośród ponad 30 grup producentów.

Aleksander Dargiewicz, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

ASF mocno komplikuje sytuację na rynku świń

Branża wieprzowiny nie skorzystała z dwóch zakończonych niedawno wielkich imprez sportowych. Hodowcy świń spodziewali się wzrostu cen skupu. Były ku temu duże przesłanki. Pierwszą z nich jest okres letnich upałów i niższa podaż...

Liderem całego projektu jest Agro Integracja jako podmiot zajmujący się doradztwem i konsultingiem w sektorze produkcji trzody chlewnej.

Stroną jest także środowisko akademickie, czyli Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, a partnerem K2 Agro, firma konsultingowa z dużym doświadczeniem w sektorze produkcji świń.

Od 30 kg do końca tuczu

Tucz bez antybiotyków obejmuje utrzymanie zwierząt od 30 kg do wagi rzeźnej. Warchlak dostarczony do gospodarstw objętych projektem musi pochodzić ze zdrowych stad.

Hodowcy, którzy zajmują się tuczem takich warchlaków, muszą znać ich całą historię, przede wszystkim dotychczasową technologię żywienia.

Kontynuacja żywienia, a nie radykalna zamiana, mocno ogranicza stres, który towarzyszy zwierzętom podczas transportu i wejścia w nowe środowisko.

Dobrostan w trzech wymiarach

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Gieła VEZG bez zmian. Czy to dobrze?

Cena tuczników w Niemczech na dużej giełdzie VEZG tym razem nie uległa zmianie. Choć jest ona poniżej poziomu oczekiwanego przez hodowców, to jednak w obliczu obecnej sytuacji podażowo-popytowej, można to uznać za sukces. Cena...

Istotny jest także dobrostan świń, który należy rozpatrywać w trzech wymiarach. Pierwszy dotyczy psychiki zwierząt, czyli ograniczenia stresu i zapewnienia im komfortu.

Drugi to dobrostan fizyczny, czyli przestrzeń, swoboda w poruszaniu się w danym miejscu, zapewnienie odpowiedniej temperatury, wilgotności powietrza, stężenia amoniaku i innych gazów w przestrzeni produkcyjnej.

To także swobodny dostęp do wody i żywienia oraz prawidłowa higiena.

W końcu trzeci to dobrostan żywieniowy, gdzie zabezpieczamy wszystkie potrzeby pokarmowe zwierzęcia i tak bilansujemy paszę, aby ograniczyć ilość składników antyżywieniowych, które mogłyby wpłynąć na zaburzenia trawienia.

Zrównoważona produkcja żywności

Tucz trzody bez antybiotyków ma wiele istotnych korzyści. Skupianie się na zdrowej diecie, odpowiednich warunkach hodowli i minimalizacji stresu może poprawić dobrostan zwierząt hodowlanych.

Czy dzik z wirusem ASF został podrzucony na Kujawy i Pomorze?

Kujawsko-pomorski wojewoda Michał Sztybel zastanawia się, czy dzik zakażony wirusem ASF, znaleziony w czerwcu koło Brodnicy, nie został specjalnie podrzucony. Wojewoda kujawsko-pomorski Michał Sztybel 12 sierpnia zwołał posiedzenia...

Promowanie hodowli trzody bez antybiotyków wpisuje się w ideę zrównoważonej produkcji żywności, która uwzględnia potrzeby teraźniejszych i przyszłych pokoleń oraz ochronę środowiska.

Produkcja bez antybiotyków w liczbach

W 2023 r. Agro Integracji udało się zakupić 8128 warchlaków. Trzoda chlewna żywiona jest paszami bez GMO, a stada znajdują się pod stałą opieką weterynaryjną, co pozwala na wykluczenie zużycia antybiotyków.

Uczestnicy konsorcjum nabyli: Maciej Łagoda 3750 tych zwierząt, Łukasz Kaniewski 1950, Wojciech Styburski 600, Paulina Karbowiak-Zaworska 1250 i Mikołaj Seraszek 578.

Pod koniec 2023 r. odbyła się narada konsorcjum „Agro Integracja Wieprzowina” podsumowująca IV etap operacji. W jego ramach uczestnicy sprzedali 3826 sztuk.

Rozpoczął się także V etapu operacji. Do hodowców trafiło kolejnych 1040 warchlaków.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA