Tucz warchlaków bez antybiotyków i GMO
Produkcja tuczników bez antybiotyków, GMO i w podwyższonych warunkach dobrostanu? To już się dzieje, a zaangażowanych w ten projekt jest 10 hodowców z Wielkopolski.
Od czerwca 2022 r. wielkopolscy rolnicy zrzeszeni w platformie skupiającej producentów rolnych Agro Integracja uczestniczą w projekcie „Efektywna produkcja najwyższej jakości wieprzowiny bez GMO i bez antybiotyków”.
Konsorcjum "Agro Integracja Wieprzowina" obejmuje zaawansowane badania nad chowem bezantybiotykowym w 10 gospodarstwach członkowskich wybranych spośród ponad 30 grup producentów.
ASF mocno komplikuje sytuację na rynku świń
Liderem całego projektu jest Agro Integracja jako podmiot zajmujący się doradztwem i konsultingiem w sektorze produkcji trzody chlewnej.
Stroną jest także środowisko akademickie, czyli Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, a partnerem K2 Agro, firma konsultingowa z dużym doświadczeniem w sektorze produkcji świń.
Od 30 kg do końca tuczu
Tucz bez antybiotyków obejmuje utrzymanie zwierząt od 30 kg do wagi rzeźnej. Warchlak dostarczony do gospodarstw objętych projektem musi pochodzić ze zdrowych stad.
Hodowcy, którzy zajmują się tuczem takich warchlaków, muszą znać ich całą historię, przede wszystkim dotychczasową technologię żywienia.
Kontynuacja żywienia, a nie radykalna zamiana, mocno ogranicza stres, który towarzyszy zwierzętom podczas transportu i wejścia w nowe środowisko.
Dobrostan w trzech wymiarach
Gieła VEZG bez zmian. Czy to dobrze?
Istotny jest także dobrostan świń, który należy rozpatrywać w trzech wymiarach. Pierwszy dotyczy psychiki zwierząt, czyli ograniczenia stresu i zapewnienia im komfortu.
Drugi to dobrostan fizyczny, czyli przestrzeń, swoboda w poruszaniu się w danym miejscu, zapewnienie odpowiedniej temperatury, wilgotności powietrza, stężenia amoniaku i innych gazów w przestrzeni produkcyjnej.
To także swobodny dostęp do wody i żywienia oraz prawidłowa higiena.
W końcu trzeci to dobrostan żywieniowy, gdzie zabezpieczamy wszystkie potrzeby pokarmowe zwierzęcia i tak bilansujemy paszę, aby ograniczyć ilość składników antyżywieniowych, które mogłyby wpłynąć na zaburzenia trawienia.
Zrównoważona produkcja żywności
Tucz trzody bez antybiotyków ma wiele istotnych korzyści. Skupianie się na zdrowej diecie, odpowiednich warunkach hodowli i minimalizacji stresu może poprawić dobrostan zwierząt hodowlanych.
Czy dzik z wirusem ASF został podrzucony na Kujawy i Pomorze?
Promowanie hodowli trzody bez antybiotyków wpisuje się w ideę zrównoważonej produkcji żywności, która uwzględnia potrzeby teraźniejszych i przyszłych pokoleń oraz ochronę środowiska.
Produkcja bez antybiotyków w liczbach
W 2023 r. Agro Integracji udało się zakupić 8128 warchlaków. Trzoda chlewna żywiona jest paszami bez GMO, a stada znajdują się pod stałą opieką weterynaryjną, co pozwala na wykluczenie zużycia antybiotyków.
Uczestnicy konsorcjum nabyli: Maciej Łagoda 3750 tych zwierząt, Łukasz Kaniewski 1950, Wojciech Styburski 600, Paulina Karbowiak-Zaworska 1250 i Mikołaj Seraszek 578.
Pod koniec 2023 r. odbyła się narada konsorcjum „Agro Integracja Wieprzowina” podsumowująca IV etap operacji. W jego ramach uczestnicy sprzedali 3826 sztuk.
Rozpoczął się także V etapu operacji. Do hodowców trafiło kolejnych 1040 warchlaków.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ