Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami
Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami. Należą do nich groźba chińskiego cła na europejską wieprzowinę, umowa z krajami Mercosur i Europejski Zielony Ład.
Chiny prowadzą dochodzenie antydumpingowe w sprawie importu wieprzowiny i produktów wieprzowych z Unii Europejskiej.
ASF w Wielkopolsce: 6 gospodarstw nie otrzymało odszkodowań
Jest to odpowiedź Pekinu na wprowadzenie przez Unię Europejską ceł na subsydiowane samochody elektryczne z Chin.
– W przypadku nałożenia ceł na europejską wieprzowinę, eksport stanie się nieopłacalny, a znalezienie alternatywnych rynków zbytu potrwa długo – mówi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej Polpig dodając:
– Będzie to wynikać z braku konkurencyjności i wysokich kosztów produkcji wyrobów wieprzowych w Unii Europejskiej.
Wieprzowina wyprodukowana przez głównych unijnych eksporterów w Hiszpanii, Danii, Holandii, w najbardziej pesymistycznym scenariuszu, może pozostać na rynku Wspólnoty powodując presję na ceny skupu świń.
Umowa z Mercosurem
Umowa handlowa między Unią Europejską a krajami Mercosur budzi poważne obawy wśród europejskich producentów wieprzowiny.
Wytwórcy tego mięsa obawiają się o nierówną konkurencję wynikającą z niższych kosztów produkcji i mniej rygorystycznych przepisów dotyczących ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt w krajach Ameryki Południowej.
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
– Konsekwencją może być napływ tańszej wieprzowiny na rynek unijny z Ameryki Południowej, spadek cen skupu świń oraz trudności z utrzymaniem unijnych rynków zbytu przez polskich eksporterów wieprzowiny – mówi Aleksander Dargiewicz.
Europejski Zielony Ład
Europejski Zielony Ład oraz Dialog Strategiczny mogą wprowadzić zmiany, które spowodują dalszy wzrost kosztów produkcji.
Wyższe koszty będą wynikały z kosztownych nowych norm środowiskowych i dobrostanu zwierząt. Może to prowadzić do spadku wielkości produkcji oraz mniejszej konkurencyjności na rynkach międzynarodowych.
– Gdyby udało się uniknąć niekorzystnych dla branży zmian, znacząca poprawa sytuacji na rynku trzody chlewnej prawdopodobnie mogłaby nastąpić w połowie 2025 roku – podsumowuje Dargiewicz.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie".
Nasz magazyn można zaprenumerować w tradycyjnej formie TUTAJ oraz w e-prenumeracie TUTAJ