Amerykański eksport wieprzowiny w 2021 roku pobił rekord

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-02-2022,14:05 Aktualizacja: 16-02-2022,11:40
A A A
Eksport wieprzowiny z USA do Chin w 2021 r. spadł. Jednak zwiększenie wywozu na inne kluczowe rynki pozwoliło zrekompensować straty.  
 
W 2021 r. eksport wieprzowiny z USA do Chin spadł niemal o 30%. Mimo to zwiększenie wywozu wieprzowiny do Ameryki Łacińskiej i na inne kluczowe rynki pozwoliło nie tylko pokryć straty, ale również uzyskać jego rekordową wartość. 
 
Całkowita wielkość eksportu wieprzowiny z USA w minionym roku, jak podaje portal 3trzy3.pl, wyniosła 2,92 mln ton. Co prawda był on niższy o 2% w stosunku do rekordu z 2020 r., ale jego wartość wzrosła o 5% do rekordowego poziomu 8,11 mld dolarów.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Kolejny spadek cen tuczników

Żywiec wieprzowy w lutym odnotował kolejne spadki cen. Te same trendy dotyczą mięsa wieprzowego, które w ciągu tygodnia potaniało o 2%.    Krajowe ceny w skupie tuczników spadają od trzeciej dekady grudnia 2021 r. W dniach...
Głównym kierunkiem eksportu był Meksyk, gdzie trafiło niemal 874,6 mln ton mięsa wieprzowego, tj. o 27% więcej niż rok temu.
 
Wartość eksportu ustanowiła również nowy rekord w wysokości 1,68 mld dolarów. Było to o 45% więcej niż rok temu i o 11% powyżej rekordu z 2017 r.
 
Eksport wieprzowiny do Ameryki Środkowej wzrósł o 41% do poziomu 139,7 mln ton, a jego wartość wyniosła 376,1 mln dolarów, co oznacza wzrost o 56%. Do Japonii w tym czasie trafiło 394,5 mln ton, czyli o 2% więcej niż przed rokiem. Wartość tego eksportu wyniosła 1,69 mld dolarów i była o 4% wyższa rok do roku. Tym samym USA utrzymały pozycję czołowego dostawcy wieprzowiny chłodzonej do Japonii.
 
Z kolei całkowity eksport do Chin spadł zgodnie z przewidywaniami w 2021 r. Region ten pozostał jednak kluczowym miejscem przeznaczenia dla amerykańskiego mięsa wieprzowego. 
 
Łączny eksport do Chin spadł o 29% w stosunku do poprzedniego roku i wyniósł 734,6 mln ton. Jego wartość spadła o 27% do 1,74 mld dolarów.
 
W skali globalnej eksport amerykańskiego mięsa wieprzowego w ciągu roku wzrósł o 11% do 522,1 mln ton i ustanowił nowy rekord wartości wynoszący 1,24 mld dolarów.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA