Tuczniki na VEZG droższe o 5 centów!
Cena tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" VEZG w końcu wzrosły. Tuczniki kosztują obecnie 1,25 euro. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 16 lutego wg NBP (4,4916) jest to 5,61 zł za kg wbc.
Hodowcy i producenci tuczników czekali na tę informację od 10 tygodni, kiedy to po raz ostatni, aż do dzisiaj tj. 16 lutego, odnotowano minimalny wzrost na giełdzie VEZG.
Cena tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" VEZG w końcu wzrosła. Tuczniki kosztują obecnie 1,25 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 16 lutego wg NBP (4,4916) jest to 5,61 zł za kg wbc.
Hodowcy świń mogą składać wnioski o pomoc do ARiMR
- Na niemieckim rynku trzody chlewnej asortyment świń gotowych do uboju jest coraz mniejszy. Dostępne ilości znajdują nabywców szybciej niż dotychczas. Efektem nowego tygodnia uboju są rosnące ceny - czytamy w komunikacie VEZG.
Zakłady mięsne w Niemczech ostatni raz płaciły taką stawkę za tuczniki 22 września 2021 roku.
Wzrost cen tuczników na niemieckiej "dużej giełdzie" był oczekiwany przez polskich hodowców. Na tę możliwość wskazywały dwa ostatnie notowania tzw. małej giełdy.
VEZG informuje, że podobnie jak tuczników, zakłady mięsne poszukują także macior rzeźnych. W nowym tygodniu ubojowym należy się więc spodziewać wzrostu cen tych zwierząt.
Cena tuczników w wysokości 1,25 euro za kg wbc będzie obowiązywała od 16 do 23 lutego.
-
Pryszczyca powodem obniżek cen tuczników i … szansą dla Polski
-
Cena tuczników dramatycznie maleje. Kolejna obniżka na VEZG!
-
Brazylijska wieprzowina ma się dobrze
-
Cena tuczników w Polsce o 60 groszy niższa niż w Niemczech
-
Tuczniki na VEZG. Wielka obniżka ceny!
-
ASF: strefy różowa i niebieska objęły kolejne gminy
-
ASF: hodowcy świń otrzymali ponad 109 mln złotych na bioasekurację
-
Hodowcy świń dokładają do tuczników. Analizujemy koszty produkcji
-
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2024
-Choroba obrzękowa niejedno ma imię
-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?
-Remont stada własny lub z zakupu?
Hoduj z głową bydło 6/2024
-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?
-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?
-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
15-12-2024,15:15
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
12-12-2024,13:40
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
09-12-2024,13:55
Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły
-
29-11-2024,10:05
Maciory i prosięta w centrum zainteresowania
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
-
03-08-2024,17:20
"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
-
26-06-2024,17:50
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie"?