Brytyjczycy ograniczają import oraz eksport wieprzowiny. Częściowo jest to efekt Brexitu oraz dużych mian na rynku Chińskim.
Brexit jest nadal mocno odczuwalny na brytyjskim rynku wieprzowiny. Kraj ten w 2021 r. ograniczył import mięsa wieprzowego o 13%, a eksport aż o 25%.
Wielka Brytania w 2021 r. sprowadziła 320,1 tys. ton wieprzowiny. Było to o 13% mniej niż przed rokiem. W grudniu 2021 r. Anglia, Szkocja, Walia i Irlandia Północna importowały 27,5 tys. ton tego rodzaju mięsa i było to o 13% mniej niż w listopadzie, a o 20 % mniej niż w analogicznym okresie poprzedniego roku.
W grudniu 2021 r., jak podaje euromeatnews.com, zaimportowano 15,2 tys. ton kawałków mięsa bez kości oraz 11,5 tys. ton kawałków mięsa z kością. Import bez kości i z kością był niższy niż w listopadzie odpowiednio o 1,3 tys. ton oraz 2,7 tys. ton.
Eksport wieprzowiny z USA do Chin w 2021 r. spadł. Jednak zwiększenie wywozu na inne kluczowe rynki pozwoliło zrekompensować straty. W 2021 r. eksport wieprzowiny z USA do Chin spadł niemal o 30%. Mimo to zwiększenie wywozu...
W porównaniu z 2020 r. roczny import wieprzowiny bez kości wzrósł o 1%, a całkowita ilość wieprzowiny z kością spadła o 27%.
Według ekspertów z Rady ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB) Wielka Brytania wykorzystuje zdolność zagranicznych rzeźników do pozyskiwania niezbędnych kawałków wieprzowiny na rynek brytyjski, aby odciążyć krajowe zakłady.
Spadki dotyczą również eksportu, który w 2021 r. zmniejszył się o 25%. W 2021 r. Wielka Brytania wysłała za granicę 192,7 tys. ton (258,4 tys. ton w 2020 r.). W grudniu wyeksportowano 16,9 tys. ton wieprzowiny i było to o 1,5% więcej niż w listopadzie, ale o 24% mniej niż w tym samym miesiącu 2020 r.
Spadek ten był spowodowany głównie zmniejszeniem importu ze strony Chin. Kraj ten odbudowuje pogłowie trzody chlewnej, co wpływa na handel światowy.
Eksport wieprzowiny z Wielkiej Brytanii do Chin w grudniu 2021 r. wyniósł 6,6 tys. ton i był niemal o połowę niższy niż przed rokiem. Wywóz wieprzowiny do Unii Europejskiej również spadł o 40% rok do roku, ponieważ Europa jest zalana wieprzowiną w wyniku afrykańskiego pomoru świń i zmniejszonego handlu z Chinami.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ