Eksport wieprzowiny idzie w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PKO Bank Polski, (em) | redakcja@agropolska.pl
20-12-2018,9:55 Aktualizacja: 20-12-2018,10:03
A A A

Mimo spadku popytu w Chinach i USA rośnie unijny eksport mięsa wieprzowego. Z danych Eurostatu wynika, że w pierwszych trzech kwartałach br. wywóz zwiększył się o 2 proc. do 1,56 mln t, z czego w ostatnim o 5,2 proc. do 506 tys. t.

Czynnikiem napędzającym sprzedaż jest większy wywóz mięsa wieprzowego do Korei Południowej - informują analitycy PKO Banku Polskiego. To efekt rosnącej liczby ognisk wirusa epidemicznej biegunki świń, która przy występujących upałach w połowie roku przyczyniła się do zwiększenia strat w produkcji wieprzowiny.

ferma trzody chlewnej, Domaszkowice, powiat nyski, opolszczyzna, Krzysztof Gaworski

Duża ferma świń do zamknięcia. Inspektor podjął trudną decyzję

Do 3 marca przyszłego roku ma zostać zamknięta ferma świń w Domaszkowicach (pow. nyski, woj, opolskie) - orzekł Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska. Hodowla na 6,5 tysiąca sztuk działa bez pozwolenia zintegrowanego, dlatego WIOŚ...

Po dość dynamicznym wzroście w pierwszych trzech miesiącach roku, od lipca do końca września zmalały natomiast wysyłki unijnego mięsa wieprzowego do USA - o 9,1 proc. do 11,1 proc.

W dużej mierze spadek wywołany jest mniejszymi dostawami z Polski.

Mniejsze zapotrzebowanie mięsem ze Wspólnoty w USA wynika z problemów w eksporcie tego kraju m.in. do Chin.

W trzecim kwartale eksport wieprzowiny ze Stanów do Państwa Środka zmalał o 26 proc. z uwagi na podniesienie ceł przez Pekin.

Obciążeniem dla amerykańskiego wywozu są także dodatkowe cła nałożone przez Meksyk w 2018 roku.

Możliwe, że w obecnym kwartale spadek dostaw z UE do USA będzie się utrzymywał.

Statystykom nie pomoże zamieszanie związane z okresowym wstrzymaniem w październiku przez USA importu z Polski.
 

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA