Eksport wieprzowiny idzie w górę
Mimo spadku popytu w Chinach i USA rośnie unijny eksport mięsa wieprzowego. Z danych Eurostatu wynika, że w pierwszych trzech kwartałach br. wywóz zwiększył się o 2 proc. do 1,56 mln t, z czego w ostatnim o 5,2 proc. do 506 tys. t.
Czynnikiem napędzającym sprzedaż jest większy wywóz mięsa wieprzowego do Korei Południowej - informują analitycy PKO Banku Polskiego. To efekt rosnącej liczby ognisk wirusa epidemicznej biegunki świń, która przy występujących upałach w połowie roku przyczyniła się do zwiększenia strat w produkcji wieprzowiny.
Duża ferma świń do zamknięcia. Inspektor podjął trudną decyzję
Po dość dynamicznym wzroście w pierwszych trzech miesiącach roku, od lipca do końca września zmalały natomiast wysyłki unijnego mięsa wieprzowego do USA - o 9,1 proc. do 11,1 proc.
W dużej mierze spadek wywołany jest mniejszymi dostawami z Polski.
Mniejsze zapotrzebowanie mięsem ze Wspólnoty w USA wynika z problemów w eksporcie tego kraju m.in. do Chin.
W trzecim kwartale eksport wieprzowiny ze Stanów do Państwa Środka zmalał o 26 proc. z uwagi na podniesienie ceł przez Pekin.
Obciążeniem dla amerykańskiego wywozu są także dodatkowe cła nałożone przez Meksyk w 2018 roku.
Możliwe, że w obecnym kwartale spadek dostaw z UE do USA będzie się utrzymywał.
Statystykom nie pomoże zamieszanie związane z okresowym wstrzymaniem w październiku przez USA importu z Polski.
- Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ