Wzrost produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej w bieżącym roku wyniesie 2 proc., przewiduje najnowszy raport Rabobank (Pork Quarterly Q2 2018). Natomiast eksport do Chin, będzie kurczył się w drugim kwartale 2018 roku.
Unijna produkcja wieprzowiny w bieżącym roku wzrośnie o 2 proc. r/r, a jej eksport do Chin będzie kurczył się w drugim kwartale 2018 roku. Zwiększenie wywozu do Japonii, Korei Południowej i innych krajów azjatyckich nie zrekompensuje utraty udziału w rynku Państwa Środka.
Podaż żywca wieprzowego w Unii Europejskiej, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie raportu Rabobank, będzie zwiększała się w najbliższych miesiącach. Jednocześnie wzrośnie produkcja wieprzowiny.
Cena żywca wieprzowego w większości unijnych państw pozostała bez zmian. Z kolei w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich dwóch tygodni wzrosła o 23 proc. Tuczniki we Francji z powodu mniejszego popytu na świeże mięso wieprzowe...
Import prosiąt zwiększy się w Niemczech. Oczekiwana jest tam również poprawa efektywności produkcji. Hiszpania oraz Polska także wykażą się jej wzrostem, a Dania i Holandia w najbliższych 3-6 miesiącach wyprodukuje więcej prosiąt.
Jednak ograniczenia środowiskowe spowodują, że ich eksport będzie skierowany głównie do Niemiec i Polski, a w dalszej kolejności do Hiszpanii i Włoch.
Eksport wieprzowiny (produktów oraz podrobów) z UE w minionym roku wyniósł 3,7 mln ton i był o 8 proc. wyższy r/r. W tym czasie do Chin trafiło 37 proc. całego eksportu.
Jak przewidują eksperci Rabobanku będzie on malał w drugim kwartale 2018 roku, a wzrost wywozu do Japonii, Korei Południowej i innych krajów azjatyckich nie zrekompensuje utraty udziału w rynku chińskim. Nałożenie ceł na wieprzowinę z USA nie spowoduje dużego wzrostu eksportu w nadchodzących miesiącach.
Według specjalistów konsumpcja mięsa wieprzowego w UE sezonowo wzrośnie, co będzie sprzyjało poprawie cen żywca w najbliższych miesiącach.