Produkcja wieprzowiny w UE wzrośnie, a eksport nieznacznie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-04-2018,16:00 Aktualizacja: 26-04-2018,14:06
A A A
Unijna produkcja wieprzowiny w bieżącym roku wzrośnie o 2 proc. r/r, a jej eksport do Chin będzie kurczył się w drugim kwartale 2018 roku. Zwiększenie wywozu do Japonii, Korei Południowej i innych krajów azjatyckich nie zrekompensuje utraty udziału w rynku Państwa Środka.
 
Podaż żywca wieprzowego w Unii Europejskiej, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie raportu Rabobank, będzie zwiększała się w najbliższych miesiącach. Jednocześnie wzrośnie produkcja wieprzowiny. 
 
cena, tuczniki, trzoda chlewna, Niemcy

Ceny tuczników w UE są stabilne, a w USA wzrosły

Cena żywca wieprzowego w większości unijnych państw pozostała bez zmian. Z kolei w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich dwóch tygodni wzrosła o 23 proc.   Tuczniki we Francji z powodu mniejszego popytu na świeże mięso wieprzowe...
Import prosiąt zwiększy się w Niemczech. Oczekiwana jest tam również poprawa efektywności produkcji. Hiszpania oraz Polska także wykażą się jej wzrostem, a Dania i Holandia w najbliższych 3-6 miesiącach wyprodukuje więcej prosiąt.
 
Jednak ograniczenia środowiskowe spowodują, że ich eksport będzie skierowany głównie do Niemiec i Polski, a w dalszej kolejności do Hiszpanii i Włoch.
 
Eksport wieprzowiny (produktów oraz podrobów) z UE w minionym roku wyniósł 3,7 mln ton i był o 8 proc. wyższy r/r. W tym czasie do Chin trafiło 37 proc. całego eksportu. 
 
Jak przewidują eksperci Rabobanku będzie on malał w drugim kwartale 2018 roku, a wzrost wywozu do Japonii, Korei Południowej i innych krajów azjatyckich nie zrekompensuje utraty udziału w rynku chińskim. Nałożenie ceł na wieprzowinę z USA nie spowoduje dużego wzrostu eksportu w nadchodzących miesiącach.
 
Według specjalistów konsumpcja mięsa wieprzowego w UE sezonowo wzrośnie, co będzie sprzyjało poprawie cen żywca w najbliższych miesiącach.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA