Inne
RSS-
17-10-2018,9:30
Mięso z probówki zastąpi tradycyjnie wytwarzane? Ma być tanie i zdrowe
Czyste mięso wytwarza się przez pobranie niewielkiej próbki komórek zwierzęcych. Otrzymany w hodowli produkt jest prawdziwym mięsem, tak też smakuje, ale do tego jest wolny od bakterii E. coli, salmonelli i antybiotyków. -
15-10-2018,11:25
Soja ze Stanów Zjednoczonych na potęgę płynie do Europy
Soja oraz śruta sojowa wyprodukowana w Stanach Zjednoczonych w bardzo dużych ilościach trafia na europejski rynek. Dzieje się tak z dwóch powodów. Po pierwsze jest ona tańsza, po drugie jest jej więcej wskutek wojny handlowej między USA oraz Chinami. -
11-10-2018,14:30
Produkcja pasz wyższa niż przed rokiem
W 2018 r. produkcja pasz przemysłowych nadal rośnie pod wpływem relatywnie wysokiej dynamiki produkcji brojlerów i zwiększonej produkcji jaj. Popyt na pasze przemysłowe dla trzody chlewnej i bydła jest również większy niż przed rokiem. -
03-10-2018,10:50
Polska chce przełamać monopol soi w żywieniu zwierząt
Jan Krzysztof Ardanowski przyznaje, że jest zwolennikiem uniezależnienia się od importowanej śruty sojowej i zastąpienia jej krajowym białkiem. Tym bardziej, że sprowadzana z kontynentu amerykańskiego śruta jest genetycznie modyfikowana. -
02-10-2018,17:50
Hodowcy chętnie korzystają z nowej możliwości rejestracji zwierząt
Korzystanie z Portalu IRZplus znacznie ułatwia składanie zgłoszeń przemieszczeń zwierząt, np. kupno-sprzedaż. Jeśli jedna strona złoży zgłoszenie, to druga będzie widziała na swoim koncie tę informację i wystarczy, że potwierdzi prawidłowość danych. -
28-09-2018,9:20
Soja jest najtańsza od 10 lat
Śruta sojowa jest obecnie o 150 złotych tańsza niż dwa miesiące temu. Jak informuje TVP 1 rolnicy zapłacą mniej także za śrutę wolną od GMO. Niska cena wynika między innymi z rosnąca podażą tego surowca.