Inne
RSS-
31-01-2019,10:25
Powstanie międzynarodowe centrum przeciwko antybiotykooporności
Antybiotykooporność stanowi coraz większe zagrożenie dla zwierząt i ludzi. Do 2050 r. liczba osób opornych na antybiotyki może wzrosnąć dziesięciokrotnie. Stworzenie międzynarodowego centrum przeciwko antybiotykooporności ma temu zapobiec. -
30-01-2019,14:00
Opracowano plan rozwoju białek roślinnych w UE
Rozwój białek roślinnych w Europie przedstawiła Komisja Europejska. W ich opinii należy skoncentrować się na badaniach, technologii i innowacjach, które będą wspierać wzrostu produkcji białka. -
24-01-2019,14:40
Protest w inspekcji weterynaryjnej zagraża bezpieczeństwu żywności
Inspekcja weterynaryjna z każdym rokiem masowo traci wykwalifikowaną kadrę. Zdaniem Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej oraz 12 innymi organizacji branżowych stanowi to zagrożenie bezpieczeństwa żywności w kraju. -
18-01-2019,11:25
Ruszyła kampania "Marka Polskie Mięso"
Spożycie wieprzowiny od kilku lat utrzymuje się na zbliżonym poziomie - ok. 40 kg na osobę, natomiast silnie rośnie spożycie kurczaków. W 2000 r. statystyczny Polska zjadał 14,7 kg drobiu, w 2018 r. - 28 kg. -
16-01-2019,14:30
Sprawy hodowli i rozrodu zwierząt gospodarskich będą uregulowane
Nowe przepisy przewidują możliwość udzielania pomocy państwa na prowadzenie ksiąg hodowlanych oraz oceny wartości użytkowej i genetycznej zwierząt gospodarskich, zgodnie z prawem europejskim dotyczącym pomocy państwa w rolnictwie. -
13-01-2019,13:00
Branża mięsna kontra NIK. Ilość dodatków w wyrobach jest w normie
Według Witolda Choińskiego, normy dotyczące stosowania w żywności dodatków są nieprzekraczalne. Jeśli dany producent takie normy przekracza, łamie prawo to należy eliminować lub karać.