Inne
RSS-
23-11-2019,10:45
Czy rzepak może zastąpić soję w żywieniu zwierząt?
W Polsce rocznie produkujemy około 2,5 mln ton rzepaku, który jest uprawiany na obszarze 845 tysięcy hektarów. Wytwarzamy ok. 1,5 mln ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej, z czego niemal połowę eksportujemy. -
20-11-2019,13:30
Wieprzowina i drób są zdrowe. Oto, dlaczego warto jeść mięso
Rusza kampania informacyjna o walorach mięsa -
09-11-2019,13:00
Jak są kwalifikowane odchody zwierzęce stosowane w biogazowni?
Ministerstwo Środowiska wydało oświadczenie w sprawie kwalifikowania odchodów zwierzęcych stosowanych w biogazowniach rolniczych. Przepisy umożliwiają rolnikom przekazywanie gnojowicy lub obornika do biogazowni nie traktując ich jako odpady. -
08-11-2019,8:00
Znamy nazwisko nowego zastępcy głównego lekarza weterynarii
Minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski 4 listopada powołał dra n. wet. Mirosława Welza na stanowisko zastępcy głównego lekarza weterynarii do spraw zdrowia i ochrony zwierząt, do spraw granic oraz do spraw laboratoriów. -
07-11-2019,13:20
Klacze padają z wycieńczenia na "fermach krwi"
Ponad 10 000 klaczy hodowanych jest na fermach krwi w Argentynie i Urugwaju w celu pozyskania z ich krwi hormonu PMSG (eCG). W Europie jest stosowany w przemysłowej hodowli zwierząt do stymulacji rui u świń, żeby przyspieszyć hodowlę zwierząt na mięso. -
07-11-2019,9:30
Branży mięsnej przybywa problemów
Według KOWR w I półroczu br. główną pozycję w strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych zajmował żywiec, mięso i jego przetwory, które odpowiadały za jedną piątą eksportu.