Polska największym eksporterem gęsiny. Węgry już są za nami
Polska jest głównym eksporterem gęsiny w Unii Europejskiej. Z danych Eurostat wynika, że co druga eksportowana ze Wspólnoty gęś pochodzi właśnie z naszego kraju.
W 2015 r. wolumen eksportu mięsa i podrobów z gęsi z Polski wyniósł ponad 21 tys. ton i był o blisko 14 proc. większy niż w poprzednim roku i jedynie o 0,5 proc. poniżej rekordu sprzed 3 lat - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Groźny wirus ptasiej grypy pierwszy raz wśród gęsi hodowlanych
Aż 86 proc. wolumenu wywozu polskiej gęsiny trafiło na unijny rynek, a większość mięsa sprzedawana była w formie mrożonej. Od wielu lat głównym odbiorcą tego towaru są Niemcy, którzy w omawianym okresie kupili blisko 15 tys. ton, czyli 71 proc. naszego eksportu. Pozaunijny wywóz polskiej gęsiny wyniósł natomiast 2,8 tys. ton (+66 proc. r/r).
Produkcja gęsiny w Polsce dynamicznie rozwija się, chociaż nadal ma niewielki udział w produkcji mięsa ogółem. Z danych GUS wynika, że w pierwszych ośmiu miesiącach br. liczba wstawień piskląt wyniosła 8 mln sztuk i była o 9 proc. wyższa niż w tym czasie rok wcześniej. Eksperci podkreślają, że wysyłki gęsiny mają charakter sezonowy i odbywają się przede wszystkim w drugiej połowie roku.
Największym konkurentem Polski w eksporcie tego gatunku mięsa są Węgry, które w 2015 r. sprzedały blisko 17 tys. ton. Warto dodać, że to niewielkie państwo przez wiele lat wiodło prym w produkcji i wysyłkach gęsiny w UE i jeszcze w 2015 r. było liderem w wywozie do krajów trzecich.
Znawcy rynku przewidują, że prawdopodobnie na koniec 2016 r. Polska będzie już dominować w eksportu wewnątrz Wspólnoty oraz na rynki pozaunijne.
Książki warte polecenia: Sygnały kur nieśnych | Hodowla i chów gęsi | Sygnały brojlerów