Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 11 pasujących wyników.
Eksport drobiu idzie w górę. Producenci liczą na większe spożycie
Polskie firmy produkują znacznie więcej mięsa drobiowego, niż jesteśmy w stanie zjeść. Spożycie białego mięsa w UE w najbliższej dekadzie ma wzrosnąć o 7 procent. - Polska już od kilku lat...
więcejKurczak to ulubione mięso dzieci i broń w walce z otyłością
Już co piąty polski uczeń ma nadwagę, a dzieci w naszym kraju należą do najszybciej tyjących w Europie. Poza skłonnościami genetycznymi oraz brakiem ruchu przyczyną tego jest nieodpowiednia...
więcejPolacy stawiają na kurczaka. Niska cena nie jest najważniejsza
W ubiegłym roku - po raz pierwszy w historii - drób wyprzedził wieprzowinę i jest najbardziej popularnym rodzajem mięsa na świecie. Nie inaczej jest w Polsce - na kurczaka stawia dwie trzecie...
więcejBrojlery wstawiane w rekordowej liczbie. Ponad 100 mln kurcząt
Brojlery cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Rosnący popyt wpłynął więc na większe wstawienia. Jak informuje TVP 1 tylko w jednym miesiącu do polskich kurników trafiła rekordowa liczba tych...
więcejDrób potanieje, a konsumpcja i eksport mięsa wzrosną
Drób stanieje, a jego spożycie wzrośnie w pierwszym półroczu 2018 roku - poinformowali eksperci Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w najnowszym raporcie na temat...
więcejPrognozy dla rynku drobiu. Produkcja pójdzie w górę
Eksperci FAO prognozują w najnowszym raporcie, że światowa produkcja drobiu w 2016 roku pójdzie w górę o 1,1 proc. do 116,2 mln ton. Przewidywany jest również wzrost handlu...
więcejEksport napędza branżę drobiarską
Rosnący eksport napędza produkcję mięsa drobiowego - informują specjaliści z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Jak podaje Instytut zakłady przemysłu drobiarskiego wytworzyły w...
więcejProdukcja drobiu rośnie wolniej niż w ostatniej dekadzie
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa w najnowszym raporcie szacuje, że światowa produkcja drobiu w bieżącym roku pójdzie w górę o 1,1 proc. do 116,2 mln...
więcejJemy coraz więcej drobiu. Bo jest tani
Eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej szacują, że w bieżącym roku spożycie mięsa drobiowego wzrosło o 2,8 proc. Według IERiGŻ w 2014 roku spadek cen mięsa drobiowego i...
więcejPolski drób na topie w Unii
Unijna produkcja drobiu w pierwszym kwartale tego roku zwiększyła się o 4 procent wobec tego samego okresu ub.r. Przoduje Polska z 16 proc. wzrostem. Według prognoz KE tendencja taka powinna...
więcejStatystyczny Polak może zjeść w tym roku 30,5 kg mięsa drobiowego
Przewiduje się, że w 2017 r. bilansowe spożycie mięsa drobiowego może osiągnąć poziom 30,5 kg na mieszkańca. Oznaczałoby to wzrost o 3,4 proc. w stosunku do 2016 roku, kiedy to wyniosło 29,5 kg -...
więcej