Bydło
RSS-
19-11-2015,18:05
Bydło mięsne w centrum uwagi
Jak intensywnie żywić opasy, jakich chorób unikać a w razie pojawienia się w stadzie jak je kontrolować, dlaczego pastwisko jest tak ważne w żywieniu krów mamek oraz jaka przyszłość czeka polskich hodowców bydła mięsnego? -
19-11-2015,9:10
Korekcja racic w pięciu krokach
Akademia Zdrowej Racicy zorganizowana przez firmę DeHeus składała się z części teoretycznej i praktycznej. Podczas warsztatów pięciostopniową korekcję racic zaprezentował Rafał Kapica. -
18-11-2015,21:30
Zarządzanie rozrodem krów. Co robić od porodu do wykonania pierwszej inseminacji?
Jak postępować z krową w ciągu pierwszych 10 dni po porodzie, na co zwracać uwagę podczas rutynowego pomiaru temperatury ciała, kiedy i czy w ogóle używać hormonów, dlaczego czasami trzeba stosować programy synchronizacji rui? -
18-11-2015,9:20
Korekcja racic na zdrowie krów
Utrzymanie stada krów mlecznych na wysokim poziomie produkcji bez prawidłowo przeprowadzanej korekcji jest dziś niemożliwe. W dodatku potrzebna jest stała współpraca korektora z hodowcą, doradcą żywieniowym oraz lekarzem weterynarii. -
17-11-2015,18:55
Hodowla bydła mięsnego Charolaise
Bydło mięsne rasy Charolaise osiąga największe rozmiary wśród wszystkich ras krów. Przyrosty dzienne młodych zwierząt sięgają nawet 1600 g. -
17-11-2015,14:40
Produkcja bydła w Unii idzie w górę. U nas też
W krajach Unii Europejskiej od stycznia do lipca bieżącego roku zwiększyła się przede wszystkim produkcja wolców, jałówek i krów. Spadła z kolei bydła młodego.