Eksport przetworów mleczarskich. Rośnie wolumen, spada wartość
Wolumen eksportu produktów mleczarskich z Polski poszedł przed rokiem w górę, ale jego wartość wyniosła 1,53 mld euro i po raz pierwszy od 6 lat spadła w ujęciu rocznym i była najniższa od 3 lat.
Eksperci zauważają, że spadek w ponad połowie wynika ze zmniejszonej wartości wywozu mleka w proszku. Analitycy BGŻ BNP Paribas informują, że według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za resortem rolnictwa) w ub.r. wartość sprzedaży proszków mlecznych na rynki zagraniczne wyniosła 279,2 mln euro, czyli aż o 36,2 proc. (158 mln euro) mniej niż rok wcześniej.
Produkują mleko, żeby utrzymać się na powierzchni
W ujęciu wolumenowym eksport mleka w proszku spadł natomiast tylko o 10,4 proc. do 141,2 tys. ton. Tym samym 71 proc. krajowej produkcji trafiło na rynki zagraniczne.
Sprzedaż napojów fermentowanych i jogurtów wartościowo spadła o 16 proc. i wyniosła 111 mln euro, a w ujęciu wolumenowym o 8,2 proc. do 101,2 tys. ton, a serwatki odpowiednio o 11,1 proc. (172,8 mln euro) i 7,2 proc. (238,1 tys. ton).
Wolumen eksportu mleka i śmietany płynnej zwiększył się o 32,9 proc. do 512,3 tys. ton, ale jego wartość poleciała w dół o 4,4 proc. Towary sprzedawano zatem po znacznie niższych cenach - średnio o 0,50 euro za kilogram.
Wartość wywozu serów i twarogów obniżyła się o 10,5 proc. do 593,2 mln euro, ale ilościowo wzrosła o 6,8 proc. do 221,5 tys. ton. Wartość eksportu masła zmniejszyła się z kolei przed rokiem o 2 proc., jednak jego wolumen był aż o 14,4 proc. większy niż rok wcześniej.
W ostatnim kwartale ub.r. dynamika spadku wartości wywiezionych z Polski artykułów mleczarskich wyniosła 6,6 proc. (r/r) i była mniejsza niż w pierwszych dziewięciu miesiącach, kiedy to obniżyła się aż o 18,2 proc.
Co ciekawe przed rokiem wolumen eksportu serów, twarogów i masła był na rekordowym poziomie co najmniej od ćwierćwiecza.