Bydło
RSS-
07-03-2016,9:25
Handel mięsem i żywcem wołowym - rośnie eksport, spada import
W 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans w handlu mięsem Wspólnota była importerem netto. -
06-03-2016,14:40
Mastitis to codzienne wyzwanie
Zapalenie wymienia wciąż stanowi największy koszt w produkcji mleka. Hodowcy bydła mlecznego oraz lekarze weterynarii zmagają się z mastitis każdego dnia. To schorzenie, mimo że znamy je od wielu lat, nadal stanowi poważne wyzwanie w codziennej pracy. -
04-03-2016,8:00
Produkujesz mniej mleka? Dostaniesz dopłatę
Dwa eurocenty za za każdy kilogram sprzedanego mleka pod warunkiem, że przez rok nie będziesz zwiększać swojej produkcji. Takie warunki współpracy oferuje swoim dostawcom Friesland Campina. -
03-03-2016,10:45
Eksport przetworów mleczarskich. Rośnie wolumen, spada wartość
W ostatnim kwartale ubiegłego roku dynamika spadku wartości wywiezionych z Polski artykułów mleczarskich była znacznie mniejsza niż w pierwszych dziewięciu miesiącach. -
02-03-2016,8:15
Producenci mleka nie zapłacą kar? Jest projekt uchwały
O rozłożenie kar za nadprodukcję mleka wnioskowało 30,5 tys. rolników, a w sumie limit przekroczyło ok. 63,5 tys. producentów mleka. Nałożona na Polskę kara wyniosła 161,5 mln euro (ok. 660 mln zł). -
02-03-2016,7:00
Brakowanie krów kosztuje
Koszty brakowania krów zależą od miesiąca laktacji oraz od wieku zwierząt brakowanych. Najbardziej kosztowna dla hodowcy jest wymiana krów w okresie wczesnej laktacji. Z kolei najbardziej korzystne brakowanie zwierząt w ostatnich miesiącach laktacji.