Z barwnikiem to już nie "wiejska". Inspekcja sprawdziła kiełbasy i czerwone mięso
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) przedstawiła wyniki przeprowadzonych w I kwartale br. planowych kontroli w zakresie jakości handlowej mięsa czerwonego i przetworów mięsnych, którymi objęto 57 producentów.
Inspektorzy sprawdzali jakość handlową mięsa (wieprzowiny i wołowiny) oraz przetworów mięsnych (kiełbas i pasztetów) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracją producenta (z uwzględnieniem identyfikacji gatunkowej surowca). Ogółem nieprawidłowości stwierdzono w 22 podmiotach (38,6 proc.), a najwięcej zastrzeżeń wzbudziło znakowanie produktów.
Organoleptycznie w porządku
No bo na przykład w kwestii cech organoleptycznych nieprawidłowości nie stwierdzono. A skontrolowano pod tym kątem 99 partii o łącznej masie 41,3 t.
Mięso drobiowe pod lupą. Inspekcja podała wyniki kontroli jakości
Natomiast pod względem parametrów fizykochemicznych przeprowadzone badania laboratoryjne 100 partii o łącznej masie 47,8 t ujawniły niezgodności w 12 proc. z nich (w tym w 22,9 proc. partii sprawdzanych przetworów mięsnych i 1,9 proc. samego mięsa). Kontrolerzy wytykali obecność niedozwolonych (fosforanów) lub niedeklarowanych surowców (innego surowca mięsnego, karagenów, skrobi) - w 6 partiach i niezgodnej z deklaracją wartości odżywczej - w 6 partiach.
„Wiejska” z barwnikiem
W zakresie wspomnianego znakowania sprawdzono 138 partii o łącznej masie 56,5 t. Zakwestionowano oznakowanie 33 partii (23,9 proc. skontrolowanych, w tym 31,3 proc. przetworów mięsnych i 12,7 proc. mięsa). Wykryte nieprawidłowości to w ocenie IJHAR-S przede wszystkim:
- niewłaściwa („surowe mięso” zamiast „świeże mięso”) lub niepełna nazwa wyrobu gotowego lub składnika (brak: gatunku zwierzęcia, procesów technologicznych, stopnia rozdrobnienia),
- niewłaściwie podany wykaz składników, np. brak wyszczególnienia wszystkich składników (w tym składników składnika złożonego), wymienienie składnika nieużytego w procesie produkcji, brak wyróżnienia alergenów,
- niewłaściwie podana informacja o wartości odżywczej,
- nieczytelne oznakowanie poprzez zastosowanie skrótów i zbyt małą czcionkę,
- niewłaściwie podany termin przydatności do spożycia,
PIP: w ubojniach i przetwórniach mięsa wypadku związane są m.in. z nieprawidłową eksploatacją parku maszynowego
- stosowanie nazwy nieadekwatnej do składu produktu („wiejska” i „a’la wiejska” dla kiełbasy zawierającej barwnik).
Konsekwencje finansowe i prawne
Ponadto skontrolowano 5 produktów oznakowanych jako „Produkt polski”. I ze względu na nieprawidłowości w zakresie znakowania zakwestionowano 3 partie.
Natomiast - co istotne - we wszystkich kontrolowanych podmiotach warunki składowania i przechowywania wyrobów zapewniały zachowanie właściwej jakości handlowej.
„W związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHAR-S wydali 15 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 48 650 zł, na osoby odpowiedzialne nałożono 4 mandaty karne na łączną kwotę 800 zł. Wszczęto 2 postępowania administracyjne oraz wydano 16 zaleceń pokontrolnych” – wylicza Inspekcja.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś