Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 12 pasujących wyników.
Docenione, bo tradycyjne i polskie
Znakomite produkty z założenia bronią się same, głównie swoim smakiem. Często trudno pyszne wędliny odnaleźć w gąszczu sklepowych półek. Z tego też powodu, aby móc szybko...
więcejNazwy produktów mięsnych - nie dla produktów roślinnych. Rozporządzenie ma zapobiegać wprowadzaniu...
Nazwy "szynka" „wędlina”, „wędzonka” i „kiełbasa” będą mogły być stosowanie wyłącznie do produktów pochodzenia zwierzęcego - zakłada projekt...
więcejRolnicy będą mogli sprzedawać swoje sery i kiełbasy
Sejm uchwalił przepisy dotyczące tzw. sprzedaży bezpośredniej, czyli możliwości sprzedawania przez rolników i członków ich rodzin produktów żywnościowych wytworzonych z własnych...
więcejW kiełbaskach wieprzowych w Niemczech wykryto bakterię groźną dla ludzi
Kiełbaski wieprzowe wyprodukowane w Niemczech zawierały bakterię Listeria monocytogenes. Tamtejsze władze zgłosiły powiadomienie w Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach...
więcejASF. Straż graniczna konfiskuje wyroby wieprzowe
Wędliny i inne wyroby wieprzowe, które zostały wyprodukowane za naszą wschodnią granicą w krajach, gdzie występuje afrykański pomór świń, nie mogą trafić do Polski. Dlatego w związku z...
więcejNazwy produktów roślinnych nie będą wprowadzały konsumentów w błąd
Produktom roślinnym nie będą mogły być nadawane nazwy, które wyraźnie określają produkty pochodzenia zwierzęcego. "Kolejną dobrą decyzją odchodzącego rządu było rozporządzenie MRiRW w...
więcejMięso i kiełbasy coraz chętniej kupowane
Sezon grillowy w Polsce rozpoczął się na dobre. Widać to po wzroście wielkości zakupów mięsa i kiełbas. Wydajemy na nie około 22 mld złotych rocznie. Największym powodzeniem cieszą się...
więcejMałe ubojnie coraz bliżej. Zobacz, jak legalnie produkować kiełbasę
Komisja Europejska zgodziła się podobno na tworzenie małych rzeźni rolniczych przy gospodarstwach. Jak zająć się mięsem, jak wykonać smaczne wędliny? Tego można dowiedzieć się ze specjalnie...
więcejBiała z Wielkopolski z unijnym certyfikatem
Komisja Europejska pozytywnie zweryfikowała wniosek w sprawie przyznania unijnego certyfikatu jakości Chronionego Oznaczenia Geograficznego dla "kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej"....
więcejSezon grillowy stymuluje sprzedaż mięsa
Marzec jest tradycyjnie miesiącem, w którym w ofercie wielu sklepów pojawia się oferta sezonowa grilli i akcesoriów do grillowania, a od kwietnia systematycznie rośnie...
więcejUnijny certyfikat dla kiełbasy białej parzonej z Wielkopolski
Jeszcze w tym roku kiełbasa biała parzona wielkopolska ma uzyskać unijny certyfikat, o który starają się wielkopolscy wędliniarze. Stanie się kolejną, obok m.in. rogala świętomarcińskiego czy...
więcejNiemcy uwielbiają kiełbasy. Roczne spożycie na osobę sięga 30 kg takich przetworów mięsnych
"Wurst", czyli kiełbasa króluje na niemieckich stołach. Niemcy spożywają rocznie około 30 kilogramów kiełbasy i wędlin na mieszkańca. Według danych Niemieckiego...
więcej