Rusza budowa nowego browaru. Więcej piwa i miejsca pracy
Pinta rozpocznie w tym tygodniu budowę własnego browaru w gminie Radziechowy-Wieprz koło Żywca. Pod koniec 2018 r. rozpocząć się tam ma warzenie piwa. Roczne zdolności produkcyjne docelowo osiągną 50 tys. hl - podała spółka w komunikacie.
Po rozpoczęciu warzenia piwa w browarze pracę znajdzie ponad 30 osób.
Wykonawcą inwestycji będzie firma Inbud Bielsko. Główny piwowar i współwłaściciel Pinty Ziemowit Fałat poinformował, że na jej wyborze zaważyły oprócz ceny także deklarowany termin realizacji i okres gwarancji. - Budowa zakończy się na przełomie sierpnia i września 2018 r. Trzy miesiące później rozpocznie się warzenie piwa - poinformował.
Rząd chce obniżyć akcyzę na piwo. Wszyscy na tym zyskają?
Dlatego też zapadła decyzja o podziale realizacji inwestycji na dwa etapy. W pierwszym etapie powstanie kompletny budynek produkcyjny i administracyjno-socjalny wraz z zagospodarowaniem terenu. Nowy browar zostanie wyposażony w urządzenia do warzenia i rozlewu piwa po przeprowadzeniu kolejnych przetargów.
W drugim etapie, planowanym na lata 2019-2020, powstanie taproom, czyli firmowy pub, wraz z infrastrukturą dla odwiedzających browar, a także dokończona zostanie jego charakterystyczna elewacja z kontenerów.
Rolnik może sprzedawać własne piwo i wino. Co z wódką?
Gendaj jest współwłaścicielem firmy SmakPiwa.pl, importera piw i przedstawiciela w Polsce legend światowego piwowarstwa rzemieślniczego, m.in. amerykańskiego browaru Stone Brewing, duńskiego Mikkeller i szwedzkiego Omnipollo. Tomasz Grendysz zawodowo jest finansistą, a prywatnie podróżnikiem i miłośnikiem piwa rzemieślniczego.
Budżet inwestycji uzupełniły m.in. dotacje z kredytu technologicznego Banku Gospodarstwa Krajowego w wysokości 4,6 mln zł oraz ze Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości - ponad 1,4 mln zł.
"Pieniądze z ostatniego źródła pochodzą z dwóch dotacji, które zostaną wykorzystane na zbudowanie unikalnej w Europie linii technologicznej do produkcji piw lodowych oraz systemu informatycznego, obsługującego pracę browaru od zakupu surowców po udostępnianie klientom informacji o historii warzenia każdego piwa po sczytaniu kodu na etykiecie" - podała Pinta w komunikacie.
Jesteśmy trzecim producentem piwa w UE. Pijemy też sporo
"Szacunkowo w 2017 r. Pinta sprzeda prawdopodobnie ok.17 tys. hl, czyli ponad 3 tys. hl piwa więcej niż przed rokiem. Docelowo w nowym browarze ma powstawać 50 tys. hl piwa" - podała spółka.
Pinta, do momentu uruchomienia swojego browaru, pozostaje tzw. browarem kontraktowym, który warzy swoje piwa korzystając z dwóch wynajmowanych browarów w Zawierciu i Zarzeczu.
Pierwsze międzynarodowe studia doktoranckie z piwowarstwa
"Już po zamknięciu przetargu okazało się, że teren, która miał być w pełni przystosowany do rozpoczęcia działalności produkcyjnej, prawdopodobnie do 2019 r. nie będzie podłączony do sieci gazowej. Korzystanie z gazu ze zbiorników zamiast z sieci znacząco podroży koszty produkcji nowego browaru. Zarząd Strefy zobowiązał się już do interwencji w tej sprawie i jak najszybszej poprawy infrastruktury działki" - poinformowała spółka.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś