Jesteśmy trzecim producentem piwa w UE. Pijemy też sporo
Polska jest trzecim co do wielkości producentem piwa, przynosząc budżetowi dochody na poziomie 3,6 mld zł rocznie. Większość surowców potrzebnych do wytworzenia piwa pochodzi z rodzimych plantacji.
Jacek Bogucki, wiceminister rolnictwa na ostatnim posiedzeniu sejmowej komisji rolnictwa mówił, że od kilku lat obserwowany jest spadek uprawy chmielu w kraju. O ile w 2010-2011 r. chmiel uprawiano na powierzchni ok. 2300 ha, to w 2013 r. już tylko 1400 ha. W ostatnich trzech latach obserwuje się niewielki wzrost areału.
Rolnictwo zyskuje dzięki współpracy z branżą piwowarską
Produkcja słodu i jęczmienia browarnego jest znacząca, ale Polska jest importerem netto tych surowców. - Chcielibyśmy, aby uprawa chmielu i jęczmienia browarnego pokrywała całość zapotrzebowania na te surowce przemysłu produkującego w Polsce piwo - powiedział Bogucki.
Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich zauważył, że zakłady zużywają ok. 550 tys. ton słodu i ok. 200-220 ton alfa kwasów chmielu, a więc zapotrzebowanie na surowce jest ogromne.
- Produkcja piwa jest objęta podatkiem akcyzowym i daje do budżetu duże wpływy, rzędu 3,5 mld złotych rocznie i są one od kilku lat stabilne - zaznaczył natomiast Wiesław Janczyk, wiceminister finansów.
Podkreślił, że zasady opodatkowania nie zmieniły się od 2009 r. i resort finansów nie prowadzi żadnych prac nad zmianą opodatkowania piwa. Zaznaczył, że dla małych browarów stosowane są preferencje.
Browary płacą rolnikom setki milionów za chmiel i zboża
Zapytany, czy rolnicy mogą wytwarzać i sprzedawać piwo czy wino, odpowiedział, że mogą, jeżeli przedpłacą akcyzę. Natomiast takiej możliwości nie ma w przypadku mocnych alkoholi.
Danuta Gut, dyrektor Związku Pracodawców Przemysłu Piwowarskiego podkreśliła, że produkcja piwa ma ogromne znaczenie dla rolnictwa, handlu oraz budżetu. W Polsce produkuje się ok. 40 mln hektolitrów piwa, zajmujemy czwarte miejsce w Europie pod względem spożycia.
Wartość rynku w naszym kraju wynosi 15 mld zł.
Dodała, że z branży piwowarskiej żyje ok. 200 tys. ludzi, są to osoby zatrudnione w przemyśle, ale także w handlu, gastronomii, hotelarstwie oraz w rolnictwie.
Polska jest trzecim producentem w UE piwa, po Niemczech i Wielkiej Brytanii. Rynek jest nasycony, a konsument jest klientem coraz bardziej wymagającym, oczekującym innowacji.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś