Miliardy ton żywności lądują na śmietniku. Można temu zapobiec
Rocznie w skali świata marnowane jest bliski 1,3 miliarda ton żywności. Banki Żywności realizują projekt MOST, którego celem jest zminimalizowanie marnowania żywności - poinformował Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
W związku z tym Banki Żywności realizują projekt z wykorzystaniem innowacyjnego systemu MOST, mający na celu zminimalizowanie skali marnotrawstwa z takich źródeł jak produkcja oraz dystrybucja żywności. Działania kierowane są bezpośrednio do producentów i sprzedawców.
Rząd pracuje nad ustawą zapobiegającą marnowaniu żywności
Celem współrealizowanego przez Banki Żywności projektu jest opracowanie i wdrożenie do przedsiębiorstw "łańcucha żywnościowego" - procedur ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności z wykorzystaniem innowacyjnego systemu MOST (Model Ograniczenia Strat i Marnowania Żywności z Korzyścią dla Społeczeństwa). Jako przykład podał branżę mleczarską, produkującą towary o krótkim terminie przydatności do spożycia.
Borowski powiedział, że w ramach MOST Banki nawiązały współpracę z kilkoma sieciami handlowymi, które zobowiązały się informować i przekazywać towary o dacie bliskiej przeterminowania. - Zachęcamy też producentów do współpracy z nami. Jesteśmy przygotowani do jej przechowywania i przewożenia w odpowiednich warunkach - podkreślił.
Przypomniał, że na terenie całej Polski przez cały rok działają 32 Banki Żywności, które do tej pory przekazały potrzebującym łącznie 758 ton żywności o wartości ponad 2 mld złotych. Dzięki temu udało się przygotować 1,5 mld posiłków.
W Sejmie o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności
Banki Żywności od 20 lat ratują żywności przed zmarnowaniem, edukują i wspierają najbardziej potrzebujących. Dzięki współpracy z sieciami handlowymi zbierają i magazynują żywność, którą następnie przekazują lokalnym organizacjom społecznym: hospicjom, domom samotnej matki, schroniskom dla ofiar przemocy, noclegowniom dla bezdomnych, jadłodajniom dla ubogich, rodzinnym domom dziecka, świetlicom środowiskowym.
- W odniesieniu do skali marnowania żywności przez takie sektory spożywcze jak produkcja i sprzedaż, które odpowiadają za straty rzędu 21,5 mln ton żywności w Unii Europejskiej. Banki żywności chcą dotrzeć ze swoją misją bezpośrednio do producentów i sprzedawców żywności. Bez podjęcia tych działań ilość nieracjonalnie wykorzystanej żywności będzie dalej rosnąć - podkreślił Borowski.
Przedstawiciele Banków Żywności podkreślają, że potrzebna jest duża kampania edukacyjna, ponieważ konsumenci "nie czytają daty ważności artykułów spożywczych, a bardzo często nie posiadają wiedzy ba temat przechowywania żywności w domu".
Podkreślali też, "polskie zakłady spożywcze mocno się zmodernizowały i straty żywności z tego tytułu są w Polsce niewielkie, a najwięcej marnowanej żywności jest przez konsumentów".
Na pytanie, ile ton żywności rocznie marnowanych jest w Polsce, nikt nie potrafił, gdyż - jak mówili - w Polsce nie były w tym zakresie prowadzone szczegółowe badania.