Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 16 pasujących wyników.
Żywność w Polsce najczęściej marnują konsumenci
Za ok. 60 proc. marnowanej w Polsce żywności odpowiadają konsumenci, pozostała część ulega zniszczeniu w procesie produkcji, przetwórstwa i dystrybucji - poinformował Bank PNP Paribas,...
więcejPolska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte kilka tysięcy
Podczas pandemii co czwarty Polak zmienił zwyczaje zakupowe artykułów spożywczych. Nabywaliśmy je rzadziej, ale w znacznie większych ilościach. Wciąż jednak przeciętna 4-osobowa rodzina...
więcejMniej żywności trafi do śmietnika? Nowe przepisy już obowiązują
W myśl ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności handlowcy mają podpisywać umowy z organizacjami charytatywnymi o przekazywaniu im produktów spożywczych. Będą też karne opłaty za...
więcejŻywność jest zbyt cenna, by ją marnować. Rusza specjalna kampania
Polska Izba Żywności Ekologicznej rozpoczyna kampanię promującą niemarnowanie jedzenia. Według danych Federacji Polskich Banków Żywności najczęściej wyrzucamy pieczywo, wędliny oraz owoce i...
więcejMiliony paczek żywnościowych i posiłków trafiło do potrzebujących
6,7 mln paczek żywnościowych i 1,7 mln posiłków do ponad 1,3 mln osób zakwalifikowanych do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. W ramach akcji najbardziej potrzebujący...
więcejFundusz wesprze Banki Żywności. Mniej jedzenia trafi na śmietnik?
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej przekaże kolejne 10 mln zł Bankom Żywności na lepsze przechowywanie i rozdzielanie żywności pozyskanej dla osób potrzebujących...
więcejMiliony ton jedzenia trafiają na śmietnik
W Polsce do wyrzucania jedzenia minimum raz w tygodniu przyznaje się 30 proc. ludności, a rocznie na śmietnik trafia nawet 9 mln ton produktów spożywczych. Gospodarstwa domowe są...
więcejTysiące złotych wyrzucamy z jedzeniem do kosza
Czteroosobowa rodzina może tracić rocznie nawet 2,5 tys. zł kupując żywność, która trafia później na śmietnik. Polacy rocznie marnują jej ok. 9 mln ton. Ministerstwo Środowiska...
więcejBanki Żywności walczą z marnowaniem jedzenia. Jest wiele do zrobienia
35 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza się im wyrzucać żywność. W koszu lądują przede wszystkim pieczywo i wędliny. Najczęstszą tego przyczyną jest przegapienie terminu przydatności do...
więcejBanki Żywności otrzymają dotacje. Mniej jedzenia ma trafić na śmietnik
Banki Żywności w Ciechanowie, Grudziądzu, Kielcach, Olsztynie i Wrocławiu otrzymają - na rozbudowę magazynów, czy kupno samochodów chłodni - ponad 1,6 mln zł dotacji z Narodowego...
więcejMiliardy ton żywności lądują na śmietniku. Można temu zapobiec
Rocznie w skali świata marnowane jest bliski 1,3 miliarda ton żywności. Banki Żywności realizują projekt MOST, którego celem jest zminimalizowanie marnowania żywności - poinformował Marek...
więcejCo roku wyrzucamy 9 ton żywności. Lepiej planujmy zakupy
Czteroosobowa rodzina w skali roku wyrzuca do kosza żywność wartą nawet 2 tys. zł - informują przedstawiciele Federacji Polskich Banków Żywności. Aby temu zapobiec, trzeba m.in. racjonalnie...
więcejŻywność na pewno trafi do potrzebujących
Agencja Rynku Rolnego uczestniczy w realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. W podprogramie na bieżący rok rozpoczęły się dostawy artykułów spożywczych do...
więcejJedzenie zamiast na śmietnik trafi do potrzebujących
Senat pracuje nad przepisami, które mają ograniczyć marnowanie żywności. Sklepy będą miały wkrótce obowiązek przekazywania żywności o bliskim terminie przydatności organizacjom pożytku...
więcejPolacy marnują tony żywności. Kosze pełne jedzenia
Blisko 2 mln ton żywności rocznie marnuje się w polskich domach. Najwięcej wyrzuca się pieczywa, owoców, wędlin, warzyw oraz jogurtów - wynika z ogłoszonego raportu "Nie marnuj...
więcejŻywność zamiast na śmietnik ma trafić do potrzebujących
Projekt ustawy ograniczającej marnowanie żywności i ułatwiającej supermarketom przekazywanie zdatnych do spożycia produktów organizacjom społecznym trafił do laski marszałkowskiej -...
więcej