Mięso z Hiszpanii pod polską flagą. Inspekcja punktuje nieprawidłowości w sklepach
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) przedstawiła wyniki przeprowadzonej w II kwartale br. planowej kontroli w zakresie jakości handlowej oferowanych luzem mięs, przetworów mięsnych (kiełbas i wędzonek) oraz serów żółtych.
„Celem kontroli było sprawdzenie zgodności tego rodzaju produktów z obowiązującymi przepisami oraz deklaracją producenta/sprzedającego. Skontrolowano łącznie 144 sklepy na terenie całego kraju. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 83 sklepach (57,6 proc.), najwięcej z nich dotyczyło znakowania” – przekazała IJHAR-S.
Kebaby po raz pierwszy trafiły "pod lupę" IJHAR-S. Gdzie ta baranina?
Niespodzianka w filetach
Jak dodała, pod kątem cech organoleptycznych sprawdzono łącznie 85 partii produktów z wymienionych grup asortymentowych. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 3 partii (3,5 proc.). W 2 partiach mięsa drobiowego stwierdzono, że filety z piersi kurczaka posiadały obojczyki oraz chrząstkę mostka, podczas gdy oferowane do sprzedaży były filety bez kości. W przypadku jednej partii sera stwierdzono niezgodne z deklaracją „oczkowanie” i konsystencję.
Za dużo wody w mięsie
„Badania laboratoryjne pod względem parametrów fizykochemicznych objęły 193 partie produktów, z których 33 partie (17,1 proc.) zakwestionowano. W 24 partiach mięsa drobiowego stwierdzono zawyżoną zawartość wody wchłoniętej. W przypadku 4 zakwestionowanych partii przetworów mięsnych stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły przede wszystkim zaniżonej zawartości tłuszczu. W zakwestionowanych 5 partiach serów stwierdzono zaś niezgodną z deklaracją producenta zawartość soli” – wskazała Inspekcja.
20-lecie IJHARS. Minister zapowiedział akcje kontroli w marketach
Brak kraju pochodzenia
Podkreśliła, że najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie znakowania produktów. Spośród 433 ocenionych partii, 169 (39 proc.) zakwestionowano.
„W przypadku mięsa czerwonego zakwestionowane zostały 63 partie (42,3 proc.). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: braku wskazanego kraju pochodzenia wraz z flagą państwa pochodzenia, wskazywania pochodzenia niezgodnie z prawdą (np. podano ‘Polska’ wraz z wizerunkiem polskiej flagi, podczas gdy mięso pochodziło z Hiszpanii lub Niemiec), a także podawania deklaracji pochodzenia niezgodnie z przepisami (np. stosowanie deklaracji ‘kraj pochodzenia’ zamiast ‘miejsce chowu:…’, ‘miejsce uboju:...’, stosowanie zbyt małej czcionki, podawanie jedynie flagi państwa pochodzenia)” – wyliczyła IJHAR-S.
Błędy w oznakowaniu
Jeśli chodzi o mięso drobiowe, spośród skontrolowanych 87 partii zakwestionowano 40 partii (46 proc.).
„Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: podawania niepełnej lub niezgodnej z przepisami nazwy (np. ‘filet z kurczaka’ zamiast ‘filet z piersi kurczaka’, ‘ćwiartka’ bez wskazania gatunku drobiu, brak wskazania klasy jakości handlowej), a także braku wskazania kraju pochodzenia wraz z jego flagą lub podawania deklaracji pochodzenia niezgodnie z przepisami” – wymieniła Inspekcja.
Kontrolą objęto tez 90 partii przetworów mięsnych, z których 39 (43,3 proc.) zakwestionowano. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: braku obowiązkowych informacji (nazwy opisowej, wykazu składników, danych producenta) lub podawania ich w niewłaściwy sposób (np. w nazwie opisowej nie wskazano wszystkich gatunków użytego mięsa).
Tusze w ubojniach pod kontrolą. IJHAR-S podała wyniki
Przekroczone terminy
„W przypadku serów kontrolą objętych zostało 107 partii, z których 27 (25,2 proc.) zakwestionowano. Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in.: braku obowiązkowych informacji (pełnej nazwy opisowej, wykazu składników z uwzględnieniem alergenów, danych producenta) oraz rozbieżności między informacjami udostępnianymi konsumentom w sklepie a deklaracjami producentów (np. w składzie wyszczególniono barwnik niedeklarowany przez producenta).
Ponadto w 7 sklepach stwierdzono 20 partii produktów z przekroczonymi datami minimalnej trwałości/terminami przydatności do spożycia. Dodatkowo w 2 sklepach stwierdzono 23 partie przeterminowanych towarów innych niż te, które były objęte tematyką kontroli. W 13 sklepach stwierdzono zaś wagi o nieaktualnych cechach legalizacji.
Zastosowane sankcje
„W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, inspektorzy wydali 80 decyzji administracyjnych, w tym 78 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 148,3 tys. zł, a także nałożyli 20 mandatów karnych na łączną kwotę 4 800 zł oraz wydali 57 zaleceń pokontrolnych. Z uwagi na toczące się postępowania administracyjne oraz procedury odwoławcze, ostateczna liczba i wielkość zastosowanych sankcji może ulec zmianie” – podsumowała Inspekcja.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś