Kebaby po raz pierwszy trafiły "pod lupę" IJHAR-S. Gdzie ta baranina?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
24-07-2023,10:40 Aktualizacja: 24-07-2023,10:41
A A A

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) przedstawiła wyniki przeprowadzonej w I kwartale br. planowej kontroli jakości dań oferowanych w formie kebabu.

„Kontrola objęła łącznie 109 podmiotów z branży gastronomicznej działających na terenie całego kraju. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu (głównie serwowanego w wersji pociętej w bułce, picie, tortilli, z frytkami itp.) w zakresie zgodności z obowiązującymi przepisami i wymaganiami, których spełnienie zostało zadeklarowane w oznakowaniu produktu lub dokumentach towarzyszących. W 89 podmiotach (81,7 proc. skontrolowanych) stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości” – przekazała IJHAR-S.

ijhars, kontrola, jakość, mięso, drób, wyniki

Mięso drobiowe pod lupą. Inspekcja podała wyniki kontroli jakości

Kontrole mięsa drobiowego na etapie produkcji przeprowadziła na terenie całego kraju Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) w I kwartale br. Teraz przedstawia ich wyniki. Jak podkreśla w raporcie, celem kontroli...

Brak baraniny, kurczak w „wołowinie”

Jak dodała, oceną cech organoleptycznych objęto 9 partii dań oferowanych w formie kebabu. Żadna z badanych pod tym kątem partii nie została zakwestionowana.

„Analizą laboratoryjną objętych zostało 98 partii dań. Nieprawidłowości stwierdzono w 53 partiach (54,1 proc. skontrolowanych). Dotyczyły one m.in.: braku w oferowanym daniu zadeklarowanego gatunku mięsa (np. baraniny) albo obecności w daniu niedeklarowanego surowca mięsnego (np. kurczaka w daniu z zadeklarowaną wołowiną)” – wskazuje Inspekcja.

Mnóstwo nieprawidłowości stwierdzono pod względem oznakowania. Ocenionych zostało 139 partii dań oferowanych w formie kebabu, problemy wykryto w przypadku 104 partii (74,8 proc. skontrolowanych). Dotyczyły one różnych kwestii, w tym m.in. takich, jak:

- podmiana asortymentowa – sytuacja, w której do produkcji potrawy użyto innego składnika niż zadeklarowano konsumentowi, czyli np. zamiast deklarowanego w menu „kebabu jagnięcina” w rzeczywistości serwowano wyrób wołowo-drobiowy lub zastępowano ser Feta serem sałatkowym;

- nieprawidłowa nazwa dania –  m.in. poprzez brak wskazania gatunku mięsa w nazwie dania (np. kebab box – samo mięso) lub też podanie w nazwie dania innego surowca niż faktycznie został użyty do jego produkcji; 

- brak wykazu składników – w tym m.in. substancji alergennych;

- nieprawidłowo podany wykaz składników –  sytuacja, w której w wykazie nie wyszczególniono wszystkich składników użytych do produkcji dania, pominięto komponenty składników złożonych oraz występujących w nich substancji alergennych (np. sosu) lub też nie zaktualizowano informacji dla konsumenta o nowy asortyment, który był wykorzystany do produkcji dania;

ijhars, kontrole, kiełbasy, mięso, czerwone mięso, wieprzowina, wołowina, jakość

Z barwnikiem to już nie "wiejska". Inspekcja sprawdziła kiełbasy i czerwone mięso

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHAR-S) przedstawiła wyniki przeprowadzonych w I kwartale br. planowych kontroli w zakresie jakości handlowej mięsa czerwonego i przetworów mięsnych, którymi objęto 57...

- umieszczenie wykazu składników z uwzględnieniem informacji o alergenach w miejscu, które nie było bezpośrednio dostępne dla konsumentów.

Pierwsza kontrola jakości kebabów

„W efekcie kontroli, w związku ze stwierdzonymi nieprawidłowościami, wojewódzcy inspektorzy IJHAR-S wydali m.in.: 48 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 63,2 tys. zł, w tym 39 decyzji za wprowadzanie do obrotu wyrobów zafałszowanych (na kwotę 58,6 tys. zł). Postępowania administracyjne są nadal w toku” – zaznacza Inspekcja.

W podsumowaniu wyników kontroli podkreśliła ona, że była to pierwsza przeprowadzona przez nią kontrola w zakresie jakości handlowej dań oferowanych w formie kebabu w obiektach gastronomicznych.

Poleć
Udostępnij